BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepő terv - Mindenki csak az átlagbér után kaphat nyugdíjat Szlovákiában?

Meglepő szlovák nyugdíj-reform ötlettel állt elő a szlovák pénzügyminiszter. Ivan Miklos elképzelései szerint azok, akik átlagbér felett keresnek, azok sem kaphatnának az átlagos kereset után járó nyugdíjnál többet.

A Hospodarske Noviny címlapon számolt be a nyugdíjrendszer első pillérét érintő elképzelésekről. Ivan Miklos, szlovák pénzügyminiszter elképzelései szerint hiába fizet valaki átlagbéren felüli járulékot, csak az átlagos kereset után kaphat nyugdíjat. Tehát a magasabb fizetés után nem jár több nyugdíj. Az elképzelés elve szerint tehát nem egyéni érdem, hanem szolidaritás alapján számítanák ki. A kormánykoalíció szerint ugyanis az, hogy ki mennyit keres, az ne az első pillért befolyásolja.   

A jelenlegi rendszer nem fenntartható – állítják a kormánypártiak, hiszen egyre kevesebb embernek kell eltartani egyre több nyugdíjast. Jelenleg 4 dolgozó szlovák jut egy nyugdíjasra, 2050-ben ez 1,5-r csökken.
Peter Golias, a Gazdasági és Szociális Reform Intézet (INEKO) munkatársa szerint egy ilyen lépés a feketegazdaság terjedését segítené elő. Mivel azok, akik többet keresnek, az átlagon felüli részt megpróbálják majd a járulékfizetési kötelezettség megúszásával megszerezni.

A lengyel parlament pénteken fogadta el az államadósság-csökkentő nyugdíjreformot. Eszerint a mostani fizetések 7,3 százalékáról 5 százalékponttal kevesebbet, azaz csak 2,3 százalékot fizethet be mindenki a magán-nyugdíjpénztárába. Az 5 százaléknyi befizetés a lengyel társadalombiztosítási rendszert gazdagítja majd. Vagyis Lengyelországban fennmarad a magánpénztári rendszer, nem kell senkinek sem választani az állami és a magánpénztár között.

Az 1999-es lengyel nyugdíjreform a magyarhoz hasonlóan két pillért hozott létre: az állami társadalombiztosítás mellett létrejöttek a magán-nyugdíjpénztárak. A lengyeleknek azóta a fizetésükből 19,5 százalékot kellett befizetni a két pillérbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.