BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: Az Ab nem állhat az utunkba - Talán lesz áfacsökkentés

Orbán Viktor a Magyar Televízió Az Este című műsorában elmondta: ma a gyorsaság a legfontosabb a gazdaságpolitikában és ezért nem engedheti meg magának a kormány, hogy akár az Alkotmánybíróság elbuktassa a kabinet kezdeményezéseit.

Ahhoz, hogy minden évben csökkenteni tudjuk az államadósságot, ahhoz azért nagyon kemény gazdaságpolitikát kell folytatnunk és minden olyan jogvita, ami arról szó, hogy egy-egy intézkedés alkotmányos-e vagy nem, mint ahogy az elmúlt 20 évben gyakran buktak meg ezen gazdasági elképzelések, szerintem rontja Magyarországnak azt a képességét – mondta Orbán Viktor.

"Ma a gyorsaság, a határozottság, akcióképesség, az, hogyha egy kormány dönt valamit, akkor az pillanatokon belül működni kezd a valóságos életben, ez a gazdaságpolitikánk egyik legfontosabb eszköze. Ezért egy nagyon szűk körben, a gazdaságpolitikai szíve közepéhez tartozó szűk körben bizonyos jogszabályok alkotmányossági felülvizsgálata az Alkotmánybíróság számára nem lesz lehetséges addig, amíg el nem érjük ezt a bizonyos 50 százalékos adósságot. Hogy utána legyen-e, ez egy nagy vita a Fideszben, én azt gondolom, hogy utána lehet erről szó, de ezt majd 10 év múlva megbeszéljük.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "a gazdasági jogalkotás az egyik legbizonytalanabb körvonalakkal rendelkező jogalkotás és mikor általános jogelveket vetítünk rá, egy-egy gazdasági intézkedésre, akkor a legjobb szándék mellett is születhetnek olyan parlamenti, vagy alkotmánybírósági döntések, amelyek sajnos nem szolgálják az ország érdekét, és ez ellen jobb, ha ettől megvédjük magunkat".

Arra a kérdésre, csökkentik-e az alapvető élelmiszerek áfáját, a miniszterelnök úgy válaszolt: "Osztunk-szorzunk. Részben racionális érvek, részben hitviták zajlanak. A vita az arról szól, hogyha lecsökkentjük az áfát, akkor olcsóbb lesz-e a termék, vagy lenyelik azt a közvetítők és kereskedők. A miniszterelnök szerint a korábbi áfacsökkentéseknek az a tanulsága, hogy valójában eltűnt az áfa valahol, az áfacsökkentés valahol elveszett és nem jutott el a fogyasztók zsebéhez. Tehát valójában az adott termék ára az áfacsökkentés után nem lett olcsóbb, mint előtte volt. Úgyhogy egyelőre a kormány nem tett le erről a szándékáról, mert "szeretnék ezzel is a szegényebbeket segíteni".

Orbán Viktor szerint az a paktum, amelyet most az eurózónához tartozó államok és az oda csatlakozni akarók együtt megkötöttek, Magyarországon rövid távon 50 ezer munkahely elvesztését eredményezte volna. Vagy legalábbis ennyi munkahelyet veszélybe sodort volna. Az Európai Unió saját számításai szerint is, ha Magyarország csatlakozott volna a versenyképességi megállapodáshoz, a gazdasági növekedése 0,4-0,9 tehát majdnem 1 százalékkal alacsonyabb lenne, mint ami várható. Ez 50 ezer álláshelyet jelent, tehát egy ilyen paktumhoz nem kell csatlakozni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.