BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egész jól áll Magyarország szénája

Egyre több magyar államkötvény van a külföldiek kezében, amely a bizalom erősödését jelezheti. A gazdaság idén 2,9 százalékkal, jövőre pedig 3 százalékkal növekedhet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint. Hazánk külső finanszírozási képessége pedig igen kedvezően alakul a idén, és jövőre is.

Egyre több magyar államkötvénnyel bírnak a külföldi befektetők, és növekszik az MNB kötvény állományuk is – ez derül ki többek közt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Jelentés a pénzügyi stabilitásról című kiadványának ábráiból.

A forint árfolyamának alakulása illeszkedik az államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felárhoz (CDS-felár).

Az MNB szerint idén 2,9 százalékkal bővül a gazdaság, jövőre pedig 3 százalékkal növekszik a GDP. A fogyasztás ebben az évben 2,8, jövőre pedig 3 százalékkal emelkedhet.

A beruházások idén még szerény 1,2 százalékkal növekedhetnek, jövőre viszont már megelőzve a fogyasztást is, 3,6 százalékkal bővülnek.

Tavaly a háztartások megtakarításai majdnem fedezték az államháztartás finanszírozási igényét. A 3,4 százalékos GDP arányos háztartási megtakarítással szemben áll a kormányzat 3,7 százalékos deficitje.

Jövőre 4,1 százalékra bővül a háztartások finanszírozási képessége, miközben a kormány igénye 6,8 százalékra emelkedhet. 2012-ben a 3,3 százalékos megtakarítással szemben 4,5 százalékos deficit áll.

A vállalati szektorral kiegészítve, a külső finanszírozási képesség a tavalyi GDP arányos 3,9 százalékról két tized százalékponttal csökken ebben az évben, és 4,6 százalékra növekszik jövőre. Ezzel a külső finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg egyenlegének összege) továbbra is erős támaszt jelenthet Magyarország számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.