BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élelmiszerárak - Drasztikus, egy lépcsős áfacsökkentést!

Drasztikus mértékű áfacsökkentést szorgalmaznak a kormánynál az alapvető élelmiszerekre a meghatározó agrárágazati szervezetek. Szerintük 5 százalékos áfakulcs kellene ahhoz, hogy a kabinet a további élelmiszer-drágulás megfékezésével kompenzálhassa az idei adórendszeri átalakítások kedvezőtlen hatásait a legszegényebb lakossági rétegeknél.

Ötszázalékos általános forgalmi adó (áfa) bevezetését sürgetik az alapvető élelmiszerekre – a baromfi-, a tojás-, a sertés-, a tej- és a sütőipari termékekre – a meghatározó agrárágazati szervezetek. A Baromfi Termék Tanács (BTT), a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács, valamint a Magyar Pékszövetség együttes fellépéssel igyekszik áfamérséklést elérni a kormánynál. Ma a tej- és a sütőipari termékeket 18, az összes többi alapvető élelmiszert 25 százalékos áfakulcs terheli.

Az érdekképviseletek szerint az általános forgalmi adó csökkentését – legkésőbb 2012. január elsejétől – egy lépésben kellene megtenni, mert a többlépcsős adómérsékléseket a kereskedelem rendre „lenyelné”, így azok a fogyasztókhoz nem jutnának el. A hazai agrárgazdasági vállalkozásoknak – hívta fel a figyelmet a tegnapi sajtótájékoztatón Bárány László, a BTT elnöke – jelentős versenyhátrányt okoz, hogy a magyar áfakulcs a legmagasabb az Európai Unióban, és jóval meghaladja a tagországok 10 százalékos átlagos adómértékét is. Az ágazati szervezetek olyan munkacsoport felállítását sürgetik, amely az érintett minisztériumok és szakértők részvételével a teljes hazai adórendszert áttekintené, az adóleépítést pedig megfelelő számításokkal előkészítené.

Az adómérséklés ma az egyetlen hatásos eszköz lenne arra is, hogy fékezni lehessen a belföldi élelmiszer-drágulást, amelyet a tavaly óta tartó alapanyagár-emelkedések idéznek elő – hangoztatták az érdekképviseletek. A további árnövekedés leginkább azokat az alacsony jövedelmű rétegeket érintené, akiknek a keresete az idén bevezetett 16 százalékos személyi jövedelemadó és az egyéb adózási változtatások miatt egyébként is csökkent. Így a szervezetek szerint a kormány e fogyasztói körben az élelmiszerek áfájának mérséklésével kompenzálhatná az adórendszeri átalakítás kedvezőtlen hatásait is. A Vidékfejlesztési Minisztérium közelmúltban kiszivárgott háttértanulmányai ugyancsak ötszázalékos áfakulcs életbeléptetését tartanák szükségesnek. Ugyanakkor folynak a szakmai viták arról, hogy a mérséklés hatásaként mennyivel csökkennének a költségvetés éves bevételei. A különböző számítások 100–250 milliárd forintos kiesést mutatnak ki, de agrárágazati szakértők szerint ennek jelentős része a gazdaság „kifehéredésével” megtérülne.

Kettős rendszer

Becslések szerint ma 20-40 százalék a feketeszféra agrárgazdasági részaránya, és a magas áfakulcs a piaci szereplők jelentős részét az illegális tevékenységek felé tolja. Ennek nyomán számos ágazatban kettős árrendszer alakult ki, és ez a legális vállalkozásoknak jelentős versenyhátrányt okoz.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.