BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jöhet a dollár-zakó és a Világválság 2.0 - Lejáratta magát a Fed

A Fed százéves fennállása óta megrendezett első sajtótájékoztatója leginkább egy manírokkal teli színjátékra emlékeztetett. A Saxo Bank elemzői szerint a sajtótájékoztatóval a Fed maradék hitelességét is eljátszotta, s ezáltal az esemény akár egy valódi dollár-válságnak vethette meg az ágyat, amely akár már önmagában elegendő lehet a "Válság 2.0" előidézéséhez.

Bernanke vékony jégen táncol, és a Fed helyzetértékelése is igen következetlen. A maginfláció a Fed előrejelzése szerint emelkedik, ám a jegybank továbbra is az "átmeneti" jelzővel illeti mind az infláció megugrását, mind a gazdaság növekedésre vonatkozó prognózis visszavágását.

A Fed figyelmen kívül hagyja az S&P leminősítését és annyival ütik el a dolgot, hogy: "ez a politikusok dolga … mi az erős dollárt szolgáló monetáris politikát képviseljük". Az első negyedéves GDP-növekedés felülvizsgált értéke hivatalosan is 1,8 százalékra romlott az előzetes 3 százalékos becsléshez képest, ezt maga Bernanke is kvázi elismerte a hivatalos bejelentés előtt zajló sajtótájékoztatón.

A tartósan nullaközeli amerikai kamatszint ötvözve az időközben emelkedésnek indult ázsiai és európai irányadó kamatokkal mindenképpen érdekes kombináció, amely végső soron egy dollár-válságba torkollhat a Saxo szerint.

Ezen felállás mellett gyorsuló ütemben gyengülhet a dollár és amennyiben a volatilitás is fokozódik az 1,60-as vagy akár az 1,70-es szintet is elérheti az euró/dollár keresztárfolyam. Ám talán még lényegesebb lehet a dollár alulteljesítése más fontos devizákkal szemben. Érdekes lehet a svájci frank és a japán jen erősödésének megjátszása a dollár ellenében.  A jen long dollárral szemben az idénre és 2012-re vonatkozó TOP 3 kereskedési tippjeim egyike. Középtávon a 75,00-ös, míg hosszabb távon a 65,00-ös szintre várom a jegyzést.

Mindeközben a magánbefektetők körében továbbra is meglepően elenyésző azok száma, akik a dollár gyengülésére számítanának, elsősorban az euróval szemben, de általában is. Felmerül a kérdés, mi sarkallja őket erre.A bank szerint ellentétben a hivatásos befektetőkkel, a kisbefektetők nem követik Jakobsen első számú törvényét a jegybank-értelmezésben. Eszerint ugyanis nem az számít, amit a jegybankárok mondanak, sokkal inkább az, amit csinálnak.

A Saxo elemzője úgy fogalmaz: remélem téved, mikor úgy gondolja, a dollár válsága a "Válság 2.0" kezdete lehet. Mindenesetre a jelenleg várható hatások a következők lehetnek. Továbbra is alacsony kamatszint az Egyesült Államokban, "QE3 light" beindítása a lejáró kötvényekből befolyó összegek újra befektetésével, magasabb energia-, fém-, valamint gabona- és terményárak, illetve a lendület által hajtva 1385/1400 pontos S&P 500 index. Befektetési szempontból ezért az árupiaci befektetések lehetnek jövedelmezőek (hordónként 100 dollár felett maradó átlagos olajárral).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.