BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy tovább farag a közszférán: 500 milliárdot spórolhatnak a cégek

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mai sajtótájékoztatóján közölte: drasztikus bürokráciacsökkentő programot hajt végre a kormány.

A tárcavezető beszámolója szerint a kabinet június 30-ig, illetve augusztus 30-ig dolgozza ki azokat az új jogszabályokat, amelyek Matolcsy György véleménye szerint jelentősen, mintegy 500 milliárd forinttal csökkentik majd a vállalkozások adminisztációs terheit.

A részletekről annyit árult el, hogy egyszerűsítik az adóbevallásokat, az adóbevallási gyakoriságot ritkítják, az adófolyószámlák számát megfelezik, 200 milliós árbevételig pedig nem kell könyvvizsgálói ellenőrzést készíteniük a kisvállalkozásoknak. Matolcsy kijelentette azt is, hogy "a hatósági bírságolás nem lesz bosszantó", a hatósági adatbázisokat pedig összevezetik. Matolcsy azt mondta: azokat az állami előírásokat, amelyeket a két csomag részeként eltörölnek, "nem lehet visszahozni".

Matolcsy szerint a kormány a terv megvalósításától azt várja, hogy jelentősen csökkennek a vállalkozásokat sújtó terhek, amelynek köszönhetően a ciklus cégéig 100-150 ezer munkahely jön létre, a GDP pedig 1,2-1,3 százalékkal növekedhet.

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte: adókedvezményt kapnak azok, akik önként részt vállalnak az államadósság csökkentésében.

 Matolcsy szerint kevesebb lesz az adóbevallás és az adatbejelentési kötelezettség. Az ehhez szükséges jogszabályokat nyáron dolgozza ki a kormány, és jövőre lépnek életbe.

A Széll Kálmán Terv kevésbé érintette a közszférát, a konvergenciaprogramban körvonalazott kiigazító lépések viszont erre a területre koncentrálnak. A kormány jelezte, hogy jövőre és rá következő évben sem emelik a közszférában az illetményeket (idén sem nőttek az illetmények), 2014-2015-ben pedig az államháztartásban befagyasztják a bértömeget.

Az állami intézményeknél a dologi kiadásokon (irodaszervásárlás, rezsi, helyiségfelújítás, árubeszerzés) is spórolni akar a kormány, mert a jövő évre várható 3 százalék feletti infláció mellett a dologi kiadásokat szinten tartaná, az önkormányzati hatáskörben engedné csak meg az inflációkövető kiadásemelkedést.

Matolcsy szerdán azt mondta, a konvergenciaprogramban körvonalazott adólépéseket folytatják, 2014 elején sem adójóváírás, sem szuperbruttó nem lesz az adórendszerben. Egy kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a konvergenciában nem szerepel olyan, hogy nem lesz béremelés a közszférában. Ehelyett a miniszter szerint évi 5 százalékkal csökkenhet a létszám, "de ez a közszfére természetes fogyását takarja".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.