BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minek támogat a kormány haszontalan cégeket?

Az induló vállalatoknak éppen csak 1 százaléka teremti az új munkahelyek 44 százalékát, vagyis messze kevesebb cég, mint eredetileg gondolták. Ez tűnik ki abból a tanulmányból, amelyet a Világgazdasági Fórum (WEF) végzett.

A jelentés készítői tíz országban 380 ezer vállalatot vizsgáltak meg. Az a tény, hogy a négy-öt éve működő vállalatok közül mindössze 1 százalék felelős a létrehozott munkahelyek 44 százalékáért, azt mutatja, hogy a start-upok szűk elitje hatékony a munkaerőpiacon, ellentétben a korábbi feltételezésekkel.

A WEF szakértői ennek alapján azt javasolják a kormányoknak, hogy gondolják át újra a kkv-k támogatására vonatkozó stratégiájukat; ahelyett, hogy számtalan kiscéget segítenek, koncentráljanak a kevés hatékony vállalkozásra – írja a SmartCompany.

A szakértő csapat arra emlékeztet, hogy a kormányoknak világszerte meg kell vizsgálniuk, mi teszi hatékonnyá ezt a néhány céget. Mint fogalmaznak, a helyi sikertörténetek elemzése többet ér, mintha másolnák a Szilícium-völgyet. Emellett a döntéshozóknak el kell kerülniük az olyan adózási szabályok alkalmazását, amelyek kifejezetten sújtják az induló cégeket. Ezek közé tartozik a fiatal cégekre kivetett magasabb adóteher, illetve az alacsony foglalkoztatási kedvezmények.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.