BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többé nem hamisíthatják a könyvelést

Klaus Regling, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) német vezetője nem aggódik az eurózóna sorsa miatt és úgy látja, Görögországnak sem okoz majd gondot a hiteltörlesztés.

Az Augsburger Allgemeine című lapnak nyilatkozva Regling rámutatott arra, hogy az euró hatékony védelmet nyújt a devizaárfolyam kilengései ellen, a belső piac pedig jelentős előnyökkel jár. Ezért Regling nem tart attól, hogy az uniós segélyek nagy részét álló Németországban felmerülne, hogy kilépjen az eurózónából. A kamatok alacsonyak és Németországban az infláció az elmúlt tizenkét évben mindössze 1,5 százalékos volt – tette hozzá Regling.

A szakértő úgy látja, hogy Brüsszel sokat tanult a válságból és a jövőben nem fordulhat elő, hogy Görögországhoz hasonlóan egy-egy tagállam észrevétlenül meghamisítja az államháztartására vonatkozó adatokat. Regling kiemelte, hogy az Eurostat jogkörét jelentősen megnövelték az elmúlt időszakban. Korábban az uniós statisztikai hatóság munkatársai csakis a tagállamok által szolgáltatott adatokkal dolgozhattak és nem utazhattak az adott államba, hogy megtekintsék a könyveket. A válság azonban olyan előrelépést eredményezett, amit korábban nem tartottak lehetségesnek és ez a stabilitási és növekedési paktumra is igaz – hangsúlyozta Regling.

Az EFSF vezetője kiemelte, hogy egyelőre nem áll fenn annak veszélye, hogy Spanyolország támogatásra szorul. Mint mondta, Madrid mindent megtesz az államháztartás konszolidálásáért és ennek látható az eredménye is: tavaly májusban még Portugáliával, Írországgal és Görögországgal egy csoportban emlegették Spanyolországot, mostanra azonban a helyzet jelentősen javult.

Regling nem tart attól, hogy Görögország vagy Írország nem tudja majd visszafizetni a segélyként adott hiteleket. Mint mondta, mindkét államnak többet kell fizetnie, mint amit kapott, de ez a kockázati prémium természetes és – tette hozzá – elképzelhető, hogy Németország még profitot is szerez a hiteleken.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.