BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszatérhetnek a lengyel vízvezeték-szerelők!

A más EU-tagállamban munkát keresők, illetve szolgáltatást nyújtó vállalkozók helyzetét könnyítené az egységes szakmai kártya bevezetésével az Európai Bizottság. A ma bemutatandó javaslat várhatóan ismét felszínre hozza a nyugat-európai tagállamokban az olcsó kelet-európai munkavállalókkal szembeni félelmeket.

A más EU-tagállamban történő szolgáltatásnyújtás, munkavállalás megkönnyítése érdekében egységes európai szakmai kártya bevezetésére tesz ma javaslatot az Európai Bizottság.

A szakképesítésekről szóló jelenleg érvényes irányelv szerint azoknak, akik egy másik tagállamban kívánnak szolgáltatást nyújtani (pl. idegenvezetők), előzetes írásbeli nyilatkozatot kell küldeniük, bizonyos dokumentumokat mellékelve szakképesítésük elismertetése érdekében. A szakmai azonosító kártyával (professional ID card) Brüsszel a bürokráciát csökkentené, így például az idegenvezető a helyszínen tudná igazolni képesítését. A szakképesítésekről szóló irányelv felülvizsgálatát indokolja, hogy 4600 olyan szakma létezik, amelyre a tagállamokban különböző szabályozás vonatkozik.

A szakmai kártyára vonatkozó javaslat várhatóan feléleszti a nyugat-európai tagállamokban az olcsó kelet-európai munkavállalók megjelenésével szembeni félelmeket. Emlékezetes, hogy az európai alkotmányról szóló 2005-ös francia népszavazás kampányában az olcsón dolgozó lengyel vízvezeték-szerelők rémképével riogattak.

A határon átnyúló szolgáltatásnyújtás könnyítése mellett az Európai Bizottság konkrét javaslatot mutat be a más tagállamban vásárolt autók regisztrációjának egyszerűsítésére, illetve a határon átnyúló elektronikus kereskedelem növelésére is. Az egységes piacot erősítő javaslatcsomag adózási része tartalmazza az európai karbonadó bevezetésére vonatkozó tervet is. Az Algirdas Semeta adóügyi biztos által bemutatandó terv alapján Brüsszel az üzemanyagokra egységes adót vetne ki a kibocsátott szén-dioxid tonnájára számítva az uniós klímapolitikai célok elérése érdekében. Emellett a biztos javaslatot tesz a dízelüzemanyag adójának emelésére is, ezt több tagállam is ellenzi. Brüsszel javaslata várhatóan arról szól majd, hogy a számos tagországban alacsonyabb dízeladót arányosítani kell a többi üzemanyag adójához. Az egységes piac további fejlesztése eszközének tartja az Európai Bizottság a közös konszolidált társasági adó bevezetését, illetve az egységes európai szabadalom megteremtését is. Utóbbit a tagállami szakminiszterek pár hete meghozott döntése értelmében a megerősített együttműködés keretében valósítják meg, miután Spanyol- és Olaszország nem csatlakozott a kezdeményezéshez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.