BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NGM: Többet nem faragunk - Erre kellett a nyugdíjpénz

Az idén 7 százalékos lenne a magyar államháztartási hiány, ha a kormány a magánnyugdíj pénztári vagyont nem irányította volna át az államháztartásba - derül ki azokból a válaszokból, amelyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium a Bloomberg hírügynökség korábbi kérdéseire küldött.

Arra a kérdésre, miszerint a kormány készül-e újabb lépésekre, hogy az idei hiánycélt tartani tudja, az NGM arról tájékoztatta a Bloomberget, hogy nem terveznek újabb intézkedéseket a már a bejelentett lépéseken túl, a kormány ezek végrehajtására összpontosít.

"Ha egyáltalán nem számolunk a magánnyugdíj pénztári bevételekkel, pénzforgalmi szemlélet szerint 528,8 milliárd forint esne ki, míg az uniós ESA-módszertan szerint 2,6 ezer milliárd forinttal romlana az egyenleg" - válaszolta a Bloomberg hírügynökség írásban feltett kérdéseire a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ebben az esetben az államháztartási hiány pénzforgalmi szemlélet szerint a GDP 6,9 százalékát, ESA számítási módszer szerint 7 százalékát tenné ki az idén.

Arra a kérdésre, hogy az uniós statisztikai módszertannak megfelel-e a MÁV-ra, a BKV-ra és a PPP-projektekre (Public Private Partnership) szánt összegek kizárása az államháztartási kiadásokból, a minisztérium azt írta, hogy 2011 tavaszán értesítették az uniós statisztikai hivatalt, az Eurostatot az idei várható deficitről, beleértve a MÁV 300 milliárd, a BKV 78 milliárd, valamint a PPP-projektek 200 milliárdos konszolidációs költségvetését. Ezek az adatok a konvergencia programban is megjelennek - hangsúlyozza az NGM elektronikus levele.

Az állami közlekedési vállalatok adósságkonszolidálását, valamint a PPP-projektek kiváltását kiadásként kell elszámolni az uniós statisztikai módszer szerint, ezért ezek a tételek rontják a költségvetés egyenlegét - írja az NGM. A MÁV, illetve a BKV adósságának és a PPP-projektek kiváltásának idei költségét a minisztérium összességében 578 milliárd forintra teszi.

A Bloombergnek arra a kérdésére, hogy az uniós számítási módszer szerint az államháztartási hiány a GDP hány százaléka lesz, az NGM úgy összegezett: az adósságok konszolidálásából fakadó költségek, továbbá a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 7,2 százalékos GDP-arányos többlete - az 528,8 milliárd forint átutalása után - összesen 2 százalékos többletet eredményeznek a 2011-es költségvetésben, azaz pénzforgalmi szemléletben 1.304 ezer milliárd forintos deficitnek felelnek meg a magyar számítási módszer szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.