BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó: Minden képzeletet felülmúló közmunka-programot indítunk

Nagyszabású, minden eddiginél nagyobb és minden képzeletet felülmúlóan nagy közmunka-programokat fog a kormány indítani, amellyel feltornássza a jelenlegi 55 százalékos foglalkoztatást – nyilatkozta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTV Este című műsorában.

 A miniszterelnök szóvivője úgy véli, a kormány tiszteletben tartja a szakszervezetek véleményét, ugyanakkor azt gondolja, van egy világos célkitűzés, a magyar gazdaságpolitika mozgásterét bővíteni kell.

Ehhez a legnagyobb közös gondunkat az államadósságot le kell győzni, az államadóssága legyőzéséhez szükség van mindenkinek a munkájára, nem tudjuk azt most megengedni magunknak, hogy emberek hosszú hónapokon keresztül a munkanélküli segélyből éljenek, hanem igenis munkalehetőséget kell teremteni a számukra - ha másképp nem megy, a piacról, ha nem megy, akkor közmunkával.

Szijjártó Péter szerint ez egy nagyon komoly feladat, ma Magyarországon a foglalkoztatás 55 százalék, tehát az Európai Unióban Málta mellett a legalacsonyabb foglalkoztatási arányunk, rátánk van, ezt nyilvánvalóan jóval magasabbra kell emelni. Először az EU-s átlag 65 százalékra, onnan 75 százalékra szeretnénk előrelépni, ehhez pedig munkahely-teremtésre van szükség. Akár úgy, hogy piaci szereplőket erre ösztönzik, akár úgy, hogy támogatják őket, vagy, ha ez nem megy, akkor pedig közmunka-programokkal. "Nagyszabású, minden eddiginél nagyobb és minden képzeletet felülmúlóan nagy közmunka-programokat fogunk indítani" - tette hozzá. 

A szóvivő szerint nem az a cél, hogy valaki élete végéig közmunkát végezzen. Ugyanakkor vannak olyan beruházások, vannak olyan dolgok, amiket minél előbb el kell végezni, meg kell valósítani. És, ha ez nem megy másként, akkor megy közmunkában.

"És azt szeretnénk, hogy a közmunkában szerzett tapasztalat, a közmunkában eltöltött bizonyos idő után mindenki a piacon el tudjon helyezkedni, tehát nem egymást kizáró, hanem egymással párhuzamosan végzendő munkákról beszélünk. Már úgy értem, hogy munka az, hogy közmunkát biztosítsunk, és egyébként megteremtsük a lehetőséget arra, hogy a piacon elhelyezkedjenek" - fogalmazott Szijjártó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.