BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Furcsa probléma miatt akadozik a német csodagépezet

A gazdasági javulás ellenére egyre nehezebb időszakos munkavégzésre megfelelő szakképzett dolgozókat találni német cégek számára - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Noha az ilyen munkában foglalkoztatottak száma márciusról áprilisra 1,5 százalékkal, 873 ezer főre emelkedett, ez az adat az idei februári állapotnak felel meg. Különösen a fémipari, a villamossági és a műszaki szakmákban alakult ki hiány szakképzett dolgozókból. Az időszakos munkát végeztető megkérdezett cégek több mint 80 százaléka jelezte, hogy az ilyen szakképesítéssel rendelkező pályázók száma csökkent.

Volker Enkerts, a szövetségi munkaadói szövetség elnöke szerint a munkaerőhiány miatt egyre több rendelést kénytelenek lemondani a vállalatok. A szervezet szerint a konjunktúra ellenére az időszakos munkát végzők száma 900 ezer alatt stagnál - írja a Frankfurter Allgeimene Zeitung.

A röviditett munkaidőnél tapasztalt csökkenés és a munkavállalóknak történt külön kifizetések összegének visszaesése miatt Németországban az idei első negyedben erőteljesen emelkedett a munkabér költsége. Az idei első negyedévben az egy teljesített munkaórára kifizetett összeg januártól márciusig az előző negyedévhez viszonyítva 2 százalékkal növekedett – közölte Wiesbadenben a szövetségi statisztikai hivatal. A tavalyi első negyedévhez viszonyítva azonban a növekedés már 2,8 százalékos volt. A statisztikai hivatal szerint a növekedés egyrészt a munkabérek emelkedésének tudható be, másrészt annak, hogy csökkent a rövidített munkaidőben foglalkoztatottak száma, ezzel párhuzamosan pedig emelkedett a táppénz. Az emelkedés kisebb részben jelentkezett a bérköltségeknél; a tisztán bérként kifizetett összegek 1,3 százalékkal emelkedtek, míg a dolgozók után fizetett, nem bér jellegű költségek (társadalombiztosítási díj, nyugdíjalapok) 4,4 százalékkal ugrottak meg.

Mint arról beszámoltunk, jóval kevesebb szezonális munkás dolgozik a német mezőgazdaságban, mint a 2005-ös csúcs idején. Akkor közel 220 ezren voltak, most 40 ezerrel kevesebben. Egyes ágazatokban munkaerőhiány alakult ki. Németországban a szezonális munkaerő kétharmada Lengyelországból érkezik, de számuk azért is csökken, mert jobban fizető állások után néznek, különösen május elseje óta, amióta szabaddá vált a munkavállalás Németországban.

Az elmúlt hónapban rekord alacsonyra, hárommillió alá, 2,96 millióra apadt a német munkanélküliek száma a kiigazítatlan adatok szerint: ez az előző hónaphoz képest 118 ezer, 2010 májusához viszonyítva pedig 276 ezer fős csökkenésnek, valamint 7 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg. A szezonálisan kiigazított adatok alapján nyolcezerrel 2,974 millióra mérséklődött az állástalanok száma. A német cégek munkaerő-kereslete továbbra is igen nagy, ám a következő hónapokban kissé csökkenhet – vélekedett az adatok kapcsán Frank-Jürgen Weise, a szövetségi munkaerő hivatal vezetője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.