BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Íme, a kormány foglalkoztatottság mérője

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatottság mérőt tett közzé, amely a KSH adatsoraiból a 15-74 éves népességre vonatkozó foglalkoztatási adatokat használja, összehasonlítva az egy évvel korábbi hasonló adattal.

Magyarországon a foglalkoztatás és munkanélküliség mérésére a nemzetközi sztenderdek alapján alkalmazott úgynevezett Munkaerő-felmérés (MEF) szolgál – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A MEF-et a KSH készíti, amely havonta szolgáltat adatokat a népesség munkaerő-piaci aktivitásáról különböző bontásokban – teszik hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatottság mérője a KSH adatsoraiból a 15-74 éves népességre vonatkozó foglalkoztatási adatokat használja, összehasonlítva az egy évvel korábbi hasonló adattal. A publikált adat – statisztikai okból – mindig három havi adat átlagát mutatja.

Idén a március-májusi időszakban a 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma 3 millió 786 ezer fő volt, 29 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 17 ezer fővel, 466 ezer főre csökkent, 11,0 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezve.

Közgazdászok úgy gondolják, hogy egyrészt az idénymunka, a közfoglalkoztatás, és a feldolgozóipar növekvő létszámigényének köszönhető a csökkenés. A kormányzat politikája azonban nehezen kiszámítható hatásokkal jár: a közszférában elbocsátások jönnek, míg a közmunkaprogram felfuttatását tervezi a kormány. A rokkantnyugdíjasok közül sokan kerülnek ki, akiknek egy része visszakerül a munkaerőpiacra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.