BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Neves közgazdászok is az eurózóna elhagyását javasolják Athénnak

Görögország kilépése a Gazdasági és Monetáris Unióból az Európai Központi Bank (EKB) vezére, Jean-Claude Trichet szerint „a legrosszabb lehetséges megoldás”. Elemzők azonban úgy vélik, hogy az ország gazdasági és pénzügyi helyzete szempontjából a legjobb út lehet.

„Görögország valószínűleg fizetésképtelenné válik, és elhagyja a Gazdasági és Monetáris Uniót” – mondta Stephen Jen, az SLJ Macro Partners ügyvezetője. „Az adósság leírása meg fogja oldani a régi problémákat, miközben a monetáris unió elhagyása lehetővé teszi a jövőbeli versenyképesség helyreállását. Ez nem holnap fog megtörténni, de a befektetőknek nem szabad kizárni ezt a szcenáriót – tette hozzá a szakértő.

A rekordon álló görög állampapírok miatt nem valószínű, hogy az ország vissza tud térni a pénzügyi piacokra. A görög miniszterelnök, George Papandreou további 78 milliárd eurós megszorításokat jelentett be, hogy megfeleljen az Európai Uunió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) feltételeinek.

A görög államadósság idén valószínűleg eléri a 157,7 százalékos államadósságot GDP arányosan, amely a legmagasabb az euróövezet történelmében. A görög recesszió harmadik éve tart, az adósságteher pedig növekszik. A Moody’s Investors Service pedig a múlt héten „Caa1”-re minősítette le az országot „B1”-ről, amely azonos Kuba besorolásával.

Hans-Werner Sinn, a müncheni Ifo gazdasági kutatóintézet vezére azt mondta, hogy Görögország sokkal gyorsabban lábalhatna ki a válságból, ha felhagyna az euró használatával, és visszatérne korábbi fizetőeszközéhez, a drachmához.

Jen nézőpontját – amely szerint Görögország kiléphetne az eurózónából végleg vagy ideiglenes jelleggel – osztja a Harvard professzora, Martin Feldstein, és a Nobel-díjas Paul Krugman. Utóbbi véleménye szerint 50 százalékos esélye van annak, hogy Görögország kilép az eurózónából. A Moody’s szerint éppen ekkora esélye van, hogy a hellének csődöt jelentenek.

„Az euró nem működhet a jelenlegi formájában” – mondta Stuart Thomson, az Ignis Asset Management portfolió menedzsere. Vagy a fiskális unió felé kell mozdulni, vagy a hasonló országoknak el kell hagyni a monetáris uniót. Véleményem szerint a játék végén Görögország csődbe megy. És amikor ez megtörténik, talán évek múlva, akkor nem maradhat a monetáris unió tagja – magyarázta az elemző.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.