BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál jobb lett a spanyol és olasz kötvényaukció

Megnyugtatóan alakultak az olasz és spanyol államkötvény-aukciók. A befektetők gyakorlatilag a japán jegybank lépését díjazták, amely jen eladással próbált beavatkozni a szintén menedékdevizának tekintett japán deviza erősödése ellen. Az elemzők szerint a befektetőket megnyugtatta a tény, hogy a döntéshozók képesek beavatkozni egy potenciális válsághelyzet esetén.

A 10 éves lejáratú olasz államkötvények hozama öt bázisponttal 6,04 százalékra csökkent, a spanyol 10 éves államkötvényhozam 14 százalékkal 6,11 százalékra mérséklődött.

A rövid lejáratú papírok hozamai azonban emelkedtek: a spanyol kincstár átlagosan 4,813 százalékos hozammal adta el a 2014. áprilisi lejáratú papírokat, ami magasabb a legutóbbi, júniusi hasonló lejáratú kibocsátás 4,037 százalékos hozamánál. A 2015. januári papírok hozama 4,984 százalékra emelkedett a korábbi, 2009. októberi 2,862 százalékról.

Az irányadó német hozamráta és az olasz hozam között 18 bázisponttal 351 bázispontra nőtt a különbség. A spanyol és német hozamok közötti különbség azonban 23 bázisponttal 363-ra mérséklődött.

A piac most az előző napok emelkedését korrigálta a svájci és a japán jegybank beavatkozása után  - hangsúlyozta Kornelius Purps, az UniCredit SpA müncheni elemzője. Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy sok befektető már nem veszi meg a spanyol és olasz kötvényeket, így csak a központi kötvényvásárlás lehet az egyetlen megoldás arra, hogy a hozamok ne szabaduljanak el. Az európai döntéshozók megállapodtak arról, hogy a stabilitási mentőcsomagot a másodlagos piacokra is kiterjesztik, ezt azonban még a tagállamoknak ratifikálniuk kell, ami hónapokat vehet igénybe. Az EFSF kerete pedig az előzetes becslések szerint nem lenne elég arra, hogy Olaszországot és Spanyolországot kimentség, ha arra szükség lenne.

A Reuters-nak nyilatkozó elemzők szerint a spanyol és olasz aukciók hozama elérte azt a kiritikus szintet, amikor az európai jegybanknak már papírvásárlással közbe kell avatkoznia, hogy ne induljon meg egy felfelé tartó spirál.

Glenn Marci, a DZ Bank elemzője szerint az aukció a vártnál kedvezőbben alakult, annak fényében, hogy milyen zavarok vannak a pénzpiacokon. Elmondta: "egyáltalán nem volt olcsó a kibocsátás, de legalább megmutatta, hogy a befektetői bizalom még nem tűnt el teljesen".

Az ING elemzője, Alessandro Giasanti kiemelte, hogy egyre nő a belföldi kereslet a spanyol kötvényaukciókon, míg az ország papírjainak tulajdonított magasabb kockázat miatt a külföldi befektetők aránya már 2010 végére is 46 százalékra csökkent a 2008-as 56 százalékról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.