BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig várnak minket Ausztriában

Az osztrák gazdaságnak ismét jól megy, a közgazdászok erre az évre mintegy 3 százalékos növekedést prognosztizálnak. Ám ennek árnyoldalai is vannak: sok osztrák cégnél hiányoznak a szakemberek.

Minden harmadik osztrák vállalatnak problémái vannak a munkahelyek betöltésénél. A létszámhiány különösen erősen érzékelhető az ipari tartományokban - hangoztatta Christoph Neumayer, az Industriellenvereinung szakmai egyesülés szakértője az ORF-nek nyilatkozva . A szakértő szerint az osztrák vállalatok többség úgy látja, a szakképzett munkaer hiány miatt nem növekszik a forgalma és ezen a munkaerőpiac megnyitása sem segített.

Martin Gleitsman, az Osztrák Gazdasági Kamara szakértője ezzel kapcsolatban az ORF-nek nyilatkozva megjegyezte, hogy Ausztriában csak nemrégiben történt meg a piacnyitás, de örülnek annak, hogy eddig 13 ezer bevándorló segítségével csökkentették a munkaerőhiányt. Ez a bevándorlás nem elegendő a helyzet jelentős javítására, az érdekképviseletek szerint új életpályamodellre lenne szükség, amelyben nem a lehető legkorábbi nyugdíjazás jelenti a legvonzóbb alternatívát.

A helyzetet jól illusztrálja, hogy a Bécsi Gazdasági Kamara (BGK) szerint a fővárosi vendéglátóiparban jelenleg mintegy 500-800 szakács hiányzik. A probléma pedig évről évre jelentősebbé válik, a helyzet mostanra drámaivá vált – közölte a BGK illetékese, aki szerint a szakácshiány egyes bécsi vendéglátóipari vállalkozások létét fenyegeti. Ausztria idén júliustól alkalmazza a piros-fehér-piros kártyát, amelynek segítségével könnyített eljárásban kaphatnak munkavállalási engedélyt azok az EUn kívülről érkező dolgozók, akik hiányszakmákban helyezkednek el. Az osztrák vendéglátóipari szakma azt szeretné, ha a szakácsokat is felvenné erre a listára.

A május elsejei munkaerő-piaci nyitás óta 1100 ellenőrzést végeztek Ausztriában építőipari cégeknél. Összesen hatvanhárom vállalatnál tettek feljelentést azzal a gyanúval, hogy a munkáltatók nem fizetik meg az előírt bérminimumot a vendégmunkásoknak. A külföldi cégek harmada, az osztrákoknak csak 2 százaléka vétett a szabályok ellen.

A helyzet Németországban is hasonló, ahova a nyitást követő egy hónapban összesen 33 ezer dolgozó érkezett Kelet-Európából. Közülük 24 ezren vállaltak állandó munkát, a többi 9 ezer szezonális munkásként helyezkedett el.

A keresőképes korú emberek száma a jelenlegi 50 millió főről 2050-ig 26,5 millióra csökkenhet – írja a Focus című müncheni magazin. Azért, hogy a foglalkoztatási potenciált a 2004-es szinten lehessen tartani, évente 300-500 ezer bevándorlóra van szükség. A Focus szerint "fokozott versengés" várható a tehetségekért a gazdaságok között. Ezért Németország számára fontos a nemzetközi versenyképessége érdekében "egy célzott bevándorlási stratégia" elkészítése.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.