BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árfolyam-világháború fenyeget

Rövid időn belül harmadszor nyitotta meg a pénzcsapokat a svájci jegybank, hogy lenyomja a frank árfolyamát. A lépéssel az ország exportbevételeit szeretnék felpörgetni. Csakhogy más államok is hasonló lépéseket fontolgatnak, ami hamarosan egyfajta globális "árfolyamháborúvá" válhat.

Kellemetlen déjÀ vu-érzése lehet az embernek, ha manapság végignéz a devizapiacon. Egy évvel ezelőtt több jelentős jegybank is intervenciót hajtott végre a piacon devizája árfolyamának korrigálása érdekében. Most újabb masszív közbelépéseknek köszönhetően a jóslat valóra válhat.

Különösen Svájc erősített bele az intervenciókba, amikor szerdán - rövid időn belül harmadszor - is bejelentette, hogy kemény lépéseket tesz a frankkurzus gyengítése érdekében és bővíti a piaci likviditást.

A likviditásbővítés a következőképp néz ki. A kereskedelmi bankok giroszámlákat tartanak fenn az SNB-nél. Ennek terhére a svájci nemzeti bank friss pénzt tud a piacra önteni, amiből a kereskedelmi bankok fokozni tudják a tevékenységüket, például új hiteleket tudnak kihelyezni. Eredetileg az SNB 30-ról 80 milliárdra emelte az erre a célra elkülönített keretet, ám a legújabb hírek szerint újabb 120 milliárdot bocsát a kereskedelmi bankok rendelkezésére. Az új keretet a lehető leghamarabb a maximumra szeretnék feltölteni. Emellett a jegybank a betétekre fizetendő kamat mértékét a lehető legalacsonyabbra szállította le.

A svájci jegybank beavatkozásai önmagában még nem jelentenének árfolyamháborút. Azonban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is bejelentette, hogy a gazdaság élénkítése érdekében hajlandó további súlyos összegeket a piacra önteni. Ez egyben a zöldhasú árfolyamának további süllyedését is maga után vonná. Csakhogy a Fed legutóbbi akciója heves tiltakozást váltott ki több országban is - egyesek vámszigorításokat helyeztek kilátásba a dollár árfolyamának további csökkenése esetén. Az árfolyamháború pedig nagyon hamar kereskedelmi háborúba torkollhat.

Csalódást okozott a jegybank

A svájci jegybank bejelentette, hogy újabb lépéseket tesz a frank gyengítése érdekében, és bővíti a piaci likviditást. Ugyanakkor nem tett említést a frank árfolyamának az euróhoz rögzítéséről, ami csalódást keltett, a piac ugyanis erre számított.

A svájci frank forint árfolyama 242,60-ig emelkedett a kora reggeli 235 forint körüli szintről. Előző nap délelőtt 242 felett is járt a jegyzés, kedd estére pedig 237,34 forint korrigált az árfolyam.

A svájci frank forint árfolyama 242,60-ig emelkedett a kora reggeli 235 forint körüli szintről. Előző nap délelőtt 242 felett is járt a jegyzés, kedd estére pedig 237,34 forint korrigált az árfolyam. -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.