BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EIU: 40 százalék a katasztrófa esélye

Az Economist Intelligence unit előrejelzése szerint 40 százalék, hogy felbomlik az eurózóna, és ugyanekkora valószínűséggel süllyed recesszióba a gazdaság az Atlanti-óceán mindkét partján az adósságproblémák miatt.

Az Egyesült Államokban a heti új munkanélküliek számának váratlan megugrása és a lakáseladások csökkenése felerősítette a félelmet, hogy a gazdaság újra recesszióba kerül, írja a CNBC. Az USA-ban a részvényindexek az S&P leminősítése óta a legalacsonyabb szinten állnak. Ugyanakkor, a közgazdászok inkább Európa miatt aggódnak: növekvő kockázatot látnak az eurózóna esetleges szétesésére.

Igazán az az aggasztó, hogy az eurózóna szétesésének 40 százalékos az esélye a következő néhány évben – mondta Robin Bew, az Economist Intelligence Unit vezető közgazdásza a CNBC-nek. Az elemző úgy látja, a befektetők jogosan aggósnak – teszi hozzá.

Látva az USA-t és Európát azt gondolják: „Istenem, ez Japán?”, és az a baj, lehet, hogy igazuk van – hangsúlyozta Bew.

Meglátása szerint az eurózóna nem lesz képest megfordítani a következő néhány hónapban a hitelpiaci stresszek növekedését. Bew figyelmeztetett, az eurózóna felbomlása tovagyűrűző hatásokkal járna.

A növekvő adósságproblémák az Atlanti-óceán mindkét partján valószínűleg recessziót okoz, hozzátéve, az EIU előrejelzése szerint 40 százalék ennek a valószínűsége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.