BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európai Rossz Bankká nevezte át az EKB-t a piac

Az Európai Központi Bank (EKB) több olasz és spanyol államkölcsönt vásárolt meg, mint várható volt. A Die Presse szerint a kritikusok máris európai rossz bankként tekintenek a szervezetre.

EKB helyett az EBB – Európai Rossz Bank nevet adta a piac egy része az európai kamatokat meghatározó intézménynek, miután az általa megvásárolt kockázatos államkötvények értéke elérte a 96 milliárd eurót. A Die Pressének nyilatkozó elemzők szerint ez még csak a kezdet, az EKB-nak további 100-200 milliárd eurónyi állampapír-vásárlást kell majd eszközölnie a piac megnyugtatására.

Az EKB vezetése azzal igazolja cselekdeteit, hogy az intervenciói nélkül sokkal nagyobbak lettek volna a pénzpiaci turbulenciák. Ugyanakkor visszautasította azokat a híreszteléseket, miszerint európai kormányok nyomására járt el. Ugyanakkor nem világos, hogyan érnek véget a mostanra kivételből rendszeressé vált akciók. Az EKB abban reménykedik, hogy minden érintett tagállam visszafizeti majd a kölcsöneit, ha azonban fizetésképtelenség következik be, eurómilliárdos veszteségeket kell elkönyvelni, ez pedig a tagállamok jegybankjait és így az adófizetőket is érinti majd.

Nem csak az osztrák lap aggódik az EKB akciói miatt: a minap vezető német politikusok élesen kritizálták az uniós bank tevékenységét. Volker Bouffier, Hessen szövetségi állam kormányfője leszögezte: "az Európai Központi Bank nem válhat olyan intézménnyé, amely az egyes nemzeti költségvetések mulasztásait – például Olaszországét – tartósan kiegyenlít."  A Spiegel német hírmagazinnak nyilatkozva a politikus leszögezte: "ez nem felel meg az EKB megbízatásának és csökkenti az érintett országokban a költségvetés helyrehozatala irányában ható nyomást".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.