BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irányíthatatlan költségvetés - Ismét nyílhat az amerikai pénzeszsák

A Fed elnök Ben Bernanke a hét végén utazik Jackson Hole-ba, a bank éves szimpóziumára. Közben egyre inkább úgy tűnik, hogy újabb mennyiségi lazításra lehet szükség ahhoz, hogy az amerikai gazdaság ne csússzon vissza a recesszióba – írja elemzésében az FXPro.

2013 közepéig nem nyúlnak az irányadó A Fed Nyíltpiaci Bizottságának (FOMC) legutóbbi ülésén hozott döntése, miszerint legalább kamathoz, nem tudott kellő bizalmat adni a befektetőknek és kereskedőknek. A gazdasági növekedés visszaesése ugyanis arra késztette az Obama adminisztrációt, hogy a költségvetési deficit csökkentésével foglalkozzon, miközben az európai növekedést is az adósságválság fékezi.

A Fed elnökének és a bizottság tagjainak igen körültekintően kell eljárniuk az újabb monetáris politikai élénkítés (az immár harmadik mennyiségi lazítás) szükségességének megítélésében.

A legutóbbi (második) lazítási program, melynek során a Fed 600 milliárd dollár értékben vásárolt értékpapírokat, csak két hónappal ezelőtt ért véget, és nem igazán tudta fellendíteni a növekedést. A programot egyúttal heves kritikák is érték, nem csak Amerikában, hanem a külföldi hitelezők részéről is, akiktől nagymértékben függ az ország.

Mivel azonban a költségvetési politika, Washington teketóriázása miatt gyakorlatilag irányíthatatlanná vált, így a Fed sem engedheti meg magának, hogy tétlenül nézi, ahogy a gazdaság tovább merül a mocsárban. A további kötvényvásárlással kapcsolatos döntés során, Bernanke csapatának nem szabad megfeledkeznie egy másik fontos tényezőről, mégpedig az inflációról.

A legutóbbi mennyiségi lazítás előtt a Fed részben azzal indokolta döntését, hogy a kötvényvásárlásra azért volt szükség, hogy ezzel akadályozzák meg a fenyegető deflációt. A maginfláció (teljes infláció mínusz energia és élelmiszer) jelenleg nem sokkal 2 százalék alatt mozog és fokozatosan növekszik, úgy tűnik tehát, hogy a legutóbbi lazítás valóban hozzájárulhatott a defláció elkerüléséhez.

Ahogy tavaly is láthattuk, a döntés akár már pénteken – a Jackson Hole-ban tartott tárgyalás után – is megszülethet. Amennyiben Bernanke további mennyiségi lazítás mellett dönt, úgy az biztos nem fog segíteni a dollárnak.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.