BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Játékadó, felügyelet? - A nyerőgépekre "utazik" a kormány

Várhatóan már az ősszel a parlament elé kerülhet több olyan törvénymódosítás, amely a szerencsejáték-ipar területének újraszabályozását szolgálná.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Lázár János fideszes képviselő kérdésére adott válaszát idézve a Népszava és a Napi Gazdaság keddi száma azt írta, hogy a tárcavezető szerint Magyarországon a szerencsejáték-iparon belül a két legsürgősebb beavatkozást igénylő terület a pénznyerő automaták, valamint az online szerencsejáték szabályozása.

A miniszter szerint a cél a visszaélés lehetőségének a minimalizálása, a megfelelő adóbevétel biztosítása, a fogyasztók védelme, valamint a szabályozott és ellenőrzött keretek közt való működés új jogi feltételeinek a kialakítása. A két témához kapcsolódó törvénymódosítókat a miniszter válasza szerint előreláthatólag még 2011 őszén az Országgyűlés elé terjeszti a kormány.

A Világgazdaság témával kapcsolatos megkeresésére még a nyár elején azt válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy a tárca felülvizsgálta a szerencsejátékokra vonatkozó szabályozást, ez alapján szükségesnek látszik annak átalakítása, többek között az online szerencsejátékra és a pénznyerő automatákra vonatkozóan is. A most napvilágot látott tervek szerint 2012 első fél évében áttekintik a kártyatermek szabályozását is, és – ha szükséges – a teljes ágazatot lefedő új szerencsejáték-törvényt is kidolgoznak.

A pénznyerő automatákat illetően felmerült az online felügyeleti rendszer bevezetésének lehetősége: a gépek működtetésének feltétele lenne, hogy a megjátszott tétek, kifizetett nyeremények összegének adatait online módon, valós időben megküldjék a felügyeleti szervnek. Az online felügyelet lehetővé tenné a pénznyerő automaták játékadójára vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát is.

Az NGM elemzései szerint ugyanis az egy gépre eső tiszta bevétel nagy szórást mutat, havi 200 ezer forinttól akár több millióig, emiatt a tételes játékadó általános, jelentős emelése több helyen ellehetetlenítené a legális üzemeltetést. Csakhogy a tételes játékadó 2005. szeptember 1-je óta változatlan, havi 100 ezer forint játékhelyenként, ez sok esetben indokolatlanul alacsony, s akár pénzmosás eszközévé is teheti az ágazatot – írta Matolcsy György.

Szerencsejáték Zrt.: milliárdok műsorokra

Az idén közel hárommilliárd forintot költ el a Szerencsejáték Zrt. közbeszerzési eljárás nélkül a sorsolási műsoraira, a beszállító pedig egy „sok szempontból politikaközeli” műsorkészítő, a Hung-Ister Zrt. – írta a Bodoky Tamás által vezetett atlatszo.hu, amely cikksorozatot szentel az állami lottócég tevékenységének. A sorozat első része azt írja, hogy a Hung-Ister tulajdonosa „50 százalékban a Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó B-Reklám Kft., 50 százalékban pedig a szövevényes (új-zélandi, majd osztrák) offshore hátterű, Bányai Péter ügyvédhez köthető Thyramos Kft. A szerencsejátékcég többek közt egy 4000 négyzetméteres stúdiókomplexum üzemeltetésére, műsorgyártásra, reklámanyagok készítésére szerződött a céggel a cikk szerint. A Szerencsejáték Zrt. az elmúlt években évi 150-170 milliárd forint árbevétel mellett rendre 5-6 milliárd forint adózott eredményt ért el.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.