BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menekülne Pest megye

A csődveszélyt is vállalva próbálja fenntartani a közétkeztetést a Pest Megyei Önkormányzat. Azt nem akarják, de nem is tudnák megtenni, hogy a szociális intézményekben és az iskolákban ne adjanak enni, de az újabb kiadásokkal nagyot léptek a csődveszély felé.

„Ha nulláról indulna a költségvetésünk egy jó tündérnek köszönhetően, akkor is több millió forint veszteséget termelnénk. Naponta.” Így jellemezte Pest megye helyzetét Ambrus András, a megyei önkormányzat sajtófőnöke. A megye vezetése úgy döntött, saját kezébe veszi a közétkeztetést a szociális intézményekben és az iskolákban. Még akkor is, ha ez nagyot ronthat az egyébként is a csőd szélén lévő önkormányzat helyzetén.

A probléma legtömörebben úgy foglalható össze: dönteni kellett, szociális vagy gazdasági krízis legyen. A rendkívül rossz anyagi helyzetű, a csődtől a télen már csak a kulturális intézmények bezárásával megmenekülő megye az ellátás biztonságát választotta. A szociális intézmények konyháit, amelyeket a közétkeztetést eddig végző HunGast Kft. a múlt héten bezárt, önkényesen kinyitották, s az iskoláknál is ugyanez várható.

A szociális mellett a politikai szempontok miatt is várható volt mindez, hiszen hatalmas kockázatokkal járna, ha a szeptemberi iskolakezdéskor nem tudnának ételt biztosítani a tanulóknak. Így azonban nincs elképzelés arról, hogyan lehetne hosszú távon fenntarthatóvá tenni a helyzetet. Reményt az állam jelenthet, az onnan érkező segítség viszont lassú.

A HunGast március óta áll komoly vitában a megyével: ekkor állították le az étkeztetést, miután az önkormányzat nem tudott fizetni nekik. A tartozás mostanra már az 1,2 milliárd forintot is meghaladja, a két fél pedig eredménytelenül tárgyalt. A HunGast időközben a megye legnagyobb hitelezőjévé vált, az önkormányzat pedig minden elképzelhető módon spórolni próbált az egyéb kiadásain is. Az étkeztetést helyi vállalkozások segítségével oldották meg, júniusban pedig három megyei tulajdonú (nem oktatási) ingatlant eladtak, kettőre jelzálogot jegyeztek be, hogy az onnan befolyó pénzből is segítsék a helyzet kezelését.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.