BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál jobban nÕtt az USA GDP-je

Az S&P 500 tÕzsdeindex jelentÕs emelkedéssel kezdte a tegnapot a vártnál jobb amerikai GDP- és munkanélküliségi adatnak köszönhetÕen. Az elemzÕk várakozása mellett az elÕzetes adathoz képest is nagyobb mértékben, 1,3 százalékkal nÕtt ugyanis az USA gazdasága a második negyedévben éves alapon.

A kereskedelmi minisztérium augusztusban egyszázalékos növekedést jelzett elÕre, az adat javulása a fogyasztói kereslet és azt export vártnál jobb alakulásának köszönhetÕ. Az elemzÕk némileg kisebb, 1,2 százalékos bÕvülést vártak az elsÕ negyedévi 0,4 után. Az elsÕ hat hónapban az USA GDP-je 0,9 százalékkal nÕtt, ez a legalacsonyabb ráta több mint két éve, így a mostani adat azt jelzi, hogy a harmadik negyedévet valamivel jobb helyzetben kezdte el a gazdaság. Számos szakértÕ szerint a harmadik negyedévben éves szinten akár két százalékos bÕvülést is felmutathat a gazdaság.

A GDP-adat mellett az állástalanságra vonatkozóval kapcsolatban is vártnál jobb mutatót közöltek tegnap. A munkanélküli-segélyre vonatkozó heti kérelmek száma ugyanis 37 ezerrel csökkent a múlt héten. Az így kialakuló 391 ezres létszám a legalacsonyabbnak számít április óta. Bár a tegnapi adat kedvezÕnek tekinthetÕ, a munkanélküliség aránya továbbra is igen magasnak számít, augusztusban 9,1 százalékos szintet mértek.

Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltÕ Fed elnöke minapi beszédében úgy fogalmazott, a testület kész akár további monetáris lazításra is a munkanélküliségi helyzet javítása érdekében. A Fed a múlt héten mutatta be a gazdasági növekedést ösztönzÕ, 400 milliárd dollár értékÛ Operation Twistnek nevezett állampapírcsere-programját, amely a három évnél rövidebb lejáratú állampapírok értékesítését, illetve azok helyett 6–30 éves kötvények vásárlását tartalmazza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.