BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig nőhet a gazdaság, bukhatjuk a hiánycélt, több megszorítás kell

A Magyar Nemzeti Bank szerint „alapvetően” az adóemelések hatására magasabb inflációra lehet számítani. Az MNB-nek gyakorlatilag a kiadás előtti utolsó napokban kellett módosítania a jelentést, mert a kormány (múlt pénteki) bejelentései a jövő évi költségvetés kapcsán jelentősen felülírták a makrogazdasági pályát. Az MNB rosszabbnak ítéli meg a növekedési és az inflációs kilátásokat, és az is negatív, hogy a kormány frissen bejelentett megszorításaival sem tudjuk a GDP-arányos 2,5 százalékos jövő évi hiánycélt elérni újabb megszorítások nélkül.

A szeptemberi inflációs jelentés információs bázisának lezárását (szeptember 13.) követően a 2012-es költségvetés tervezési periódusával összhangban számos új – makrogazdasági alappályánkra jelentős hatású – kormányzati intézkedés látott napvilágot, írja az MNB.

A kormányzati számítások szerint a benyújtott költségvetési tervek a jövő évben 750 milliárd forinttal csökkentik a költségvetési hiányt az idei évhez képest.

Növekszik az infláció

Az áfa-emelés közvetlen hatásaként a fogyasztói árindex 2012-ben 0,8 százalékponttal lesz magasabb. A közvetlen hatás számszerűsítésekor azzal számoltak, hogy az áthárítás nagyságrendileg hasonló lesz ahhoz, amit a 2009-es áfa-emelés esetében tapasztalt az MNB.

Az áfa-emelés - a korábban már bejelentett jövedékiadó-intézkedésekkel szemben - a termékek igen széles körét (az infláció számításához használt fogyasztói kosár csaknem 82 százalékát) érinti, ezért másodkörös hatásokkal is lehet számítani. A nominálbérek 2012-ben csak az áfa-emelés miatt mintegy 0,2 százalékponttal lehetnek magasabbak.
Ez ebből adódó bérköltség-növekedést az alacsony bérű foglalkoztatottak esetében feltételezett nominális bérkompenzáció tovább emelheti. Ez összességében termelői költségek emelkedéséhet vezethet, egyúttal pedig romlana a vállalatok profithelyzete is.

Erősödik a feketegazdaság

A szuperbruttósítás eltörlése minden jövedelemkategóriában növeli a nettó kereseteket, amelynek hatását mérsékli a munkavállalói járulék 1 százalékpontos növelése. Az adójóváírás kivezetése viszont a bruttó 210 ezer forint, azaz a jelenlegi átlagkereset alatti jövedelemkategóriákat kedvezőtlenül érintheti. „Számításaink szerint a munkavállalókat érintő adó- és járulékváltozások összességében 50 milliárd forintnak felelnek meg, azaz változatlan bruttó béreket feltételezve a lakosság nettó jövedelme ennyivel csökkenne” – írják a szakértők.

Az MNB számolt azzal is, hogy a kormány várhatóan 92 ezer forintra növeli a minimálbért. „Összességében a versenyszféra foglalkoztatásának növekedésére rövid távon nem lehet számítani. A minimálbérek jelentős emelkedéséhez a vállalkozók ismét a részmunkaidős foglalkoztatás arányának emelésével alkalmazkodhatnak, ezt a korábbi jelentős minimálbér-emelések időszakában is megfigyelhettünk. Emellett a munkapiac ezen szegmensében a foglalkoztatás feketedése is elképzelhető” – vetítik előre.

A kormány megszorításai miatt alig nő a gazdaság – Bukhatjuk a hiánycélt is

A jövő évi GDP előrejelzést a néhány nappal ezelőtt közölt 1,5 százalékról 1 százalékra csökkentette az MNB, az inflációs prognózist 3,9 százalékról 4,7 százalékra emelte jegybank, figyelembe véve a jövő évi évi költségvetési tervezetet.

„A normál áfa kulcs 27 százalékra történő emelése közvetlen hatásként számításaink szerint a kormány által is várt 150 milliárd forinttal növelheti a bevételeket. A bejelentés alapján azonban ez a többlet az új országvédelmi tartalékba kerül. A tartalék csak abban az esetben javítja az egyenleget, ha az év folyamán nem kerül elköltésre, de amíg nem történik erre vonatkozó kötelezettségvállalás, a költségvetés kiadási oldala a többletbevétellel megegyező összeggel emelkedik” – írják a szakértők.

A korábban várt 2012-es 3,7 százalékos hiányt a kormány megszorításai 3,4 százalékra csökkentik, azonban még ez is távol van a konvergenciaprogramban vállalt 2,5 százalékos GDP-arányos deficittől.

A Nomura feltörekvő piaci közgazdásza is arra figyelmeztetett, hogy a kormány nem fogja elérni a hiánycélt az új intézkedésekkel sem. Peter Attard Montalto szerint újabb, év közbeni megszorításokra kell számítani jövőre (ahogyan idén is történt).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.