BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feláldozta a kormány a növekedést - Becsukjuk a pénztárcánkat

Száznyolcvan fokos gazdaságpolitikai fordulat – a korábbi kormányzati célkitűzésekhez képest nem túlzás így jellemezni a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által bejelentett változásokat, ezek között elsősorban az áfa megemelését.

Hivatalba lépése óta ugyanis a kabinet a gazdaság gyorsítására törekedett egyebek mellett a társasági és a személyi jövedelemadó csökkentésével. A fogyasztás ennek ellenére nem ugrott meg. A fogyasztás bővülésére jövőre sem lehet számítani, sőt, Európa legmagasabb, 27 százalékos adókulcsának hatására minden bizonnyal tovább szűkül a kiskereskedelem.

„A hiánycél betartása háttérbe szorította a belföldi fogyasztás vezérelte növekedés beindítását, hiszen az új elképzelések jelentősen visszafogják a vásárlóerőt is. Nem véletlen, hogy az intézkedések bejelentésével egyidejűleg a kormány 1,5 százalékra csökkentette növekedési előrejelzését is” – fogalmazott Szolnoki Béla, a BDO Magyarország adópartnere.

Ha a nemzetközi gazdasági környezet nem változik, a forgalmi és fogyasztási adók emelése az infláció, valamint a környező országokba átszivárgó fogyasztás hatására viszszafogja a hazai növekedést. Figyelembe véve azt is, hogy az adózók számottevő részét hátrányosan érinti a személyi jövedelemadózás átalakítása is, a gazdasági bővülés még erőteljesebben az exporton múlik majd. Azt, hogy a gazdaságot és az adóbevételeket egészen pontosan hogyan érinti majd az áfaemelés, egyelőre nem lehet számszerűsíteni, félő azonban, hogy a lassulás miatt a költségvetésbe sem folyik be az emeléssel arányos összeg.

Míg a korábbi kormányzati irányvonalhoz képest fordulatról beszélhetünk, az átalakítások illeszkednek az uniós gyakorlathoz – mutatott rá Szolnoki Béla. Hozzátette: az EU-ban többfelé találkozunk a legmagasabb áfakulcs mellé kivetett jövedéki adókkal és a forgalmi szférában bevezetett különadókkal, nem beszélve az áfakulcs emeléséről. Görögországban és Portugáliában 21-ről 23 százalékra, Lengyelországban 22-ről 23-ra, Nagy Britanniában 17,5-ről 20-ra, Szlovákiában 19-ről 20 százalékra emelkedett az idén a kulcs, a csehek pedig a múlt héten jelentették be a kedvezményes áfakulcs emelését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.