BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nem lesz ember, aki itt fektet be" - Merkel kiakadt

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) után a brüsszeli Európai Bizottság is óvott egy újabb bankválságtól, amely Európában bontakozhat ki - írja a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja.

Olli Rehn, az EU valutaügyi biztosa ugyanis a Die Weltnek nyilatkozva kijelentette:"a jelenlegi válság az államadósságból és a bankszektor gyengeségeiből származó komoly kombináció. Nem tudjuk az egyiket a másik nélkül megoldani. "Arra van szükség, hogy erőteljesen újra feltőkésítsük a bankokat, hogy csökkentsük a hitelszűkét és megakadályozzuk a konjunktúra további beborulását."

A brüsszeli valutabiztos bejelentette, hogy az EU pénzügyminiszterei a Luxemburgban egy hét múlva tartandó találkozójukon azzal foglalkoznak majd, hogy közös európai tervet dolgozzanak ki a bankok tökével való jobb ellátására.

Angela Merkel német szövetségi kancellár is aggodalmát fejezte ki a bankok helyzete miatt – írja a Handelsblatt. A görög fizetésképtelenségről tartott vitában arra figyelmeztetett, hogy a pénzintézetek erőteljesebb részvételének ellenőrizhetetlen következményei lehetnek. Megfogalmazása szerint bár szükség van az ESM állandó mentési mechanizmusra, a játékszabályokat nem szabad a létrehozása előtt megváltoztatni. "Nem szabad lerombolnunk a befektetők bizalmát azzal, hogy azt a benyomást keltjük, Görögország után Spanyolország vagy Belgium tekintetében is hajlandóak vagyunk hasonló mentőakcióra" – fogalmazott a kancellár. "Akkor aztán nincs az az ember, aki a pénzét valahol Európában fektetné be" - figyelmeztetett a kancellár

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.