BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szlovák parlament kezében az eurózóna sorsa

Málta jóváhagyása után Pozsonyban az euróövezet utolsó parlamentjének,. a szlovák törvényhozásnak kell ma szavaznia az EFSF mentőcsomag bővítéséről. A képviselők legutóbbi megnyilatkozásai azonban heves és hosszan tartó vitára utalnak és az elutasítás veszélye is fenyeget - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

Amennyiben a törvényhozók elutasítják a bővítést, az a szlovák kormány és a mentőcsomag végét is jelentené. Szlovákia hozzájárulása nélkül ugyanis az EFSF mentőcsomagot nem lehet megvalósítani. A lap mindazonáltal lehetségesnek tartja, hogy a szlovák parlamentben az első elutasító szavazás után ismét voksolnak a képviselők. Az FTD szerint a pozsonyi parlament ülése kedden 13 órakor kezdődik, de a szavazás csak a késő esti órákban várható. Feltéve, hogy a koalíció nem dönt ismét a voksolás elhalasztásáról.

Az FTD értesülése szerint a négy szlovák kormánypárt koalíciós tanácsának válságülése hétfőn este anélkül ért véget, hogy egyezségre jutottak volna az euro mentőcsomagról. Richard Sulik, második legerősebb kormánypárt, a Sas, egyszersmind a parlament elnöke bejelentette, hogy pártja nem fogja támogatni az EFSF bővítését. Sulik Sas pártja nélkül pedig Radicova miniszterelnöknek nincs többsége a parlamentben.

A Robert Fico volt miniszterelnök vezette szociáldemokrata legnagyobb ellenzéki párt, a Szmer elvben ugyan támogatja az EFSF bővítését, ám Fico hangsúlyozta, csak akkor gondoskodik az igenről, ha a jelenlegi kormány elismeri "tehetetlenségét" és lemond azért, hogy megteremtse a lehetőséget az előrehozott választások számára.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.