BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig bírják a terhet a megyék

A kormány meg sem tárgyalta az új önkormányzati törvény tervezetét, a megyei önkormányzatok mégis már az intézményeik állami kézbe adását szervezik. Az anyagi bizonytalanság több helyen akkora, hogy akár idő előtt is szabadulnának az intézményektől.

Bár januártól a most még megyei tulajdonú intézmények valószínűleg átkerülnek az államhoz, úgy tudjuk, több önkormányzat nem bánná, ha nem kellene az új év kezdetéig várni erre. Az intézményátadás már elindult, több megyei közgyűlés határozatot is hozott a folyamat engedélyezéséről, de információink szerint több helyen elindult a tapogatózás, nem lehetne-e még gyorsabban megválni az intézményektől.

A presztízsveszteséget jelentő lépések oka az anyagi bizonytalanság. A megyei közül több már a nyáron is a fenntarthatóság határán volt, nekik jókora segítséget jelentett az a gyorssegély, amelyet a Belügyminisztérium az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak osztott ki. Most azonban szembesülni kell az év utolsó hónapjaiban szokásos többletkiadásokkal. Természetes, hogy év végén megugranak a fűtésszámlák, hogy a korai sötétedés miatt hamarosan többet kell költeni áramra, vagy hogy az iskolákban szeptembertől újra fenn kell tartani a menzákat, mégis egyre több helyen már az ilyen alapfeladatok ellátása kerülhet veszélybe. Látványos példa erre Gyömrő iskolája: a Pest Megyei Önkormányzat tartozása akkora volt, hogy már májusban kikapcsolták a gázt, és nem lehetett mit kezdeni ezzel az azóta eltelt öt hónapban sem.

Az állami tulajdonba vétel ezen segítene. Igaz, az új önkormányzati törvénynek még mindig csak tervezete létezik, amelyről külön jelezte is a Belügyminisztérium, hogy egyelőre nem tekinthető a kormány álláspontjának, de a megyék kész tényként kezelik, hogy az államé lesz minden feladatuk és szinte minden intézményük. Különösen miután Orbán Viktor miniszterelnök és a tizenkilenc megyei közgyűlés elnöke alá is írt erről egy megállapodást – ezt azonban várhatóan több ellenzéki csoport megtámadhatja akár bíróságon is.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.