BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irán újra magyar buszokat vásárolna

Mezőgazdasági, megújuló energiai, textilipari, gépipari, járműipari, egészségügyi és oktaktási megállapodások is formálódtak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-arab tagozata és ottani kamarai partnere által szervezett minapi iráni tárgyalásokon.

Kizárólag olyan témák kerültek terítékre a hat magyar cég és közel ötven ottani partnerük egyeztetésein, valamint a mezőgazdasági és a környezetvédelmi minisztériumban, a kereskedelmi minisztréiumi államtitkárral és a mérnökszövetséggel folytatott megbeszéléseken, amelyekre nem vonatkozik a perzsa államot a nukleáris fejlesztései miatt sújtó embargó.

„Iránban – ahol számon tartják, hogy a magyarországi jászok a rokonaik – még erősen él a nosztalgia a magyar termékek iránt. Emlegetik például a Tungsram termékeit, és továbbra is nagyon szeretnének magyar buszokat venni” – tájékoztatta a Világgazdaságot Miklóssy Ferenc, az MKIK alelnöke, egyben a tagozat elnöke. A 12 millió lakosú Teherán tömegközlekedése katasztrofális, ahogyan a magyar-iráni gazdasági kapcsolatok szintje is. A nyolcvanas években Irán egyedül magyar agrártermékből 400 millió dollárnyit vásárolt, most viszont, az évi 18 milliárdos dolláros teljes behozatalából csak 10-15 millió eurónyit képviselünk.

A helyzet azonban változhat. A tárgyalásokon az irániak komoly érdeklődést mutattak például a győri Mirim gyorsházépítése, a Ganz darui, a Hajdsági Iparművek üvegházfűtésnél használadó napelem technológiája, a debreceni Dispomedicor állatgyógyászati készítményei és eszközei iránt. Utóbbiak gyártására közös, helyi gyárat építenének. A Halászati Kutatótól halivadékokat vesznek. Nyitottak egészségügyi, környezetvédelmi és mezőgazdasági beruházásokra is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.