BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkanélküliség: csak az adóreform lehet a megoldás

A pénzügyi-gazdasági válság kitörése óta a kormányok folyamatos harcban állnak a magas munkanélküliséggel. Úgy tűnik, hiába, az arányuk - különösen a fiatalok és a képzetlenek körében - folyamatosan növekszik.

A 20 legnagyobb gazdaságot tömörítő G20 foglalkoztatásügyi miniszterei egyetértenek abban, hogy a foglalkoztatás növelése kulcsfontosságú a válságból való kilábaláshoz. Nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb tanulmánya szerint a célzott adóreformok ösztönzőleg hathatnak mind a munkaadóra, mind a munkavállalóra. Előbbire, hogy több alkalmazottat foglalkoztasson, utóbbira, hogy aktívabban keressen munkát.

A munkaadók adóztatása a társadalombiztosítási elvonásokon keresztül ugyanis nem ösztönzi őket a foglalkoztatásra, míg a túl sok adó a dolgozók kedvét is elveszi attól, hogy állásba kerüljenek. Mivel az általános adócsökkentés a nehéz gazdasági helyzet miatt nem megvalósítható, a reformokat úgy kell végrehajtani, hogy a lehető legnagyobb munkaerőnyereséggel járjon a lehető legmagasabb költséghatékonyság mellett.

A tanulmány szerint a kormányzatoknak támogatnia kéne azokat a munkaadókat, akik alulképzett munkaerőt alkalmaznak, különösen, ha azok fiatalok vagy régóta állástalanok. Az átfogó jellegű adóreformoknak pedig három - a munkaerőpiacon alulreprezentált - csoportot kell különösen megcéloznia: az alacsony jövedelmű dolgozókat, a családban második keresőket - jellemzően nőket - és az idősebb munkavállalókat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.