BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nomura: A forint immunrendszerét a kormány gyengítette

A piac már nem kamatcsökkentést, hanem kamatemelést vár az MNB-től. Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci elemzője szerint 310 forintos euró árfolyamnál beavatkozhat az MNB.

Egy hónappal ezelőtt a piaci szereplők még kamatcsökkentést vártak, most pedig 100 bázispontos kamatemelés lehet a következő néhány hónapban – írja elemzésében Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci közgazdásza.

Látni kell, hogy sokkal „rendezetlenebb” a magyar eszközök árának mozgása, amelyhez sokkal határozottabban magyarországi kockázatok, mintsem külső kockázatok idéztek elő – hangsúlyozta Peter Attard Montalto, utalva a végtörlesztési javaslatra.

Mint rámutattunk, a forint volatilitása kiemelkedő, vagyis a jelenleg változékony nemzetközi befektetői hangulat leginkább a hazai devizán látszik meg a régiós fizetőeszközök közül. A korábban már ismert tények mellett (magas államadósság, devizakitettség) a forint „immunrendszerét” az elmúlt hetekben gyengítette a kormányzat nem szokványos gazdaságpolitikája, nagyrészt a végtörlesztési terv.

A Nomura elemzője kiemelte: valószínűleg 310-es szintre kerülhet a valuta árfolyam az euróval szemben. Montalto úgy látja, az MNB ezt a szintet kulcsfontosságúnak tartja a pénzügyi stabilitási kockázatok miatt. Montalto szerint a mai MNB-jegyzőkönyv (a legutóbbi kamatdöntésről) azért lesz fontos, mert kiderül, melyik tag szavazott kamatemelésre a Monetáris Tanácsból, és milyen dinamikával javasolta azt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.