BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berlusconi most nyert, a pánik tovább nő

Bár az olasz parlament alsóháza igennel voksolt ma, Silvio Berlusconi elvesztette kormánytöbbségét, az ellenzék így továbbra is a lemondását követeli, miközben a piac fokozódó feszültséggel fogadta, hogy a miniszterelnök egyelőre a helyén marad.

A 630 képviselőből álló alsóházban ma 308-an nyomták meg az igen gombot, ez pedig azt jelenti, hogy a miniszterelnök nem képes a többség biztosítására. Pier Luigi Bersani, a legnagyobb ellenzék csoport, a Demokrata Párt vezetője hangsúlyozta: Olaszországot az a veszély fenyegeti, hogy a következő napokban a piac nem finanszírozza majd.

Az ellenzéki vezető arra utalt, hogy a hét elején rekord magasságba ugrottak az olasz államkötvény-hozamok, miután a befektetők egyre kevésbé bíznak abban, hogy a kormányfő végrehajtja a szükséges adósságcsökkentő lépéseket. A szakértők hozzáállását jól illusztrálja Raoul Ruparel, az Open Europe munkatársának véleménye. Eszerint, minél gyorsabban távozik Berlusconi, Olaszország annál gyorsabban térhet vissza a gazdasági növekedés pályájára és nyerheti vissza a nemzetközi közösség és a piac bizalmát.

A mai voksolást követően Giorgio Napolitano elnök felszólíthatja a kormányfőt, hogy ismét kérjen bizalmi szavazást maga ellen. Utoljára október 14-én vészelte át a próbát 316 igennel. Az elmúlt időszakban három párttársa igazolt át az ellenzékhez, hat másik pedig lemondásra szólította fel. Ugyanígy tett fő szövetsége, az Északi Liga vezetője is, egyelőre hiába.

Az önmegvalósító piaci várakozás példája, ami Olaszországgal történik - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők a már rekordokat döntögető olasz államkötvényhozamok folyamatos emelkedését kommentálva.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital közgazdászai úgy fogalmaztak, hogy Görögország "egyértelműen" fizetésképtelen, Portugália "valószínűleg" fizetésképtelen, Írország "esetleg" fizetésképtelen, Olaszország viszont a "szürke zónában" van: fizetőképes, ha a befektetők szilárdan bíznak költségvetési pályájának fenntarthatóságában, ám fizetésképtelen, ha e befektetői bizalom gyenge.

A Barclays Capital szerint Olaszország helyzete így erőteljes módon veti fel az önmegvalósító piaci várakozások problémáját. Olaszország esetében a ház londoni elemzői szerint külön gond, hogy az önerősítő negatív dinamikákat - ha egyszer mozgásba lendültek - nagyon nehéz megtörni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.