BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig nem vagyunk hajlandóak fogyasztani

Lassan már megszokhatjuk, hogy vegyes eredményeket produkál a külkereskedelmi forgalom: miközben folyamatosan rekordokat döntöget az aktívum, a dinamika fékezÕdik.

Kezdjük a „jó hírrel”: csak szeptemberben 741,5 millió eurós többletet regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal, amelynek a tegnap kiadott gyorstájékoztatójában foglalt elsÕ becslése a háromnegyed éves többletet közel 5,5 milliárd eurósra teszi. Ha csak az eddigi idei havi átlagot vesszük alapul, az év végére a – válság elÕtt sorra sokmilliárd eurós passzívumot produkáló – kereskedelmi mérleg aktívuma meghaladhatja a 7 milliárd eurót.

Az már kevésbé biztató ugyanakkor, hogy érzékelhetÕen lefelé tartó irányt vett a dinamika trendje: az elmúlt négy hónapban – az egy augusztust kivéve – egy számjegyÛ maradt a növekedés üteme. Szeptemberben a havi ütem – euróban számolva – 8,1 százalékos volt, az importé pedig 5 százalékra rúgott. Az elsÕ háromnegyed évben a vonatkozó adat 15, illetve 13 százalék volt az elÕzÕ év azonos idÕszakához képest. A kivitel értéke az elsÕ kilenc hónapban durván 59,6, a behozatalé 54,1 milliárd euró volt.

Kevéssé valószínÛ, hogy a lassulásnak csak a magas bázis az oka, az év elsÕ felében ilyen hatás nem látszott. Inkább amiatt következhet be ingadozással tarkított lassulás, hogy nem folyamatos, kiszámítható megrendelésekbÕl áll javarészt össze az exportállomány, ami egyébként bizonytalanabbá teszi a gazdálkodók helyzetét is. JövÕre – az új autógyárak termelésének a megindulásával – ebben pozitív elmozdulás várható, mind a közvetett, mind a közvetlen exportot illetÕen. Ám nem kecsegtet túl sok jóval a nemzetközi konjunktúra gyengülése.
Az Õszi hónapokban felfelé húzhatja az exportot a forint gyengülése, ám az import esetében továbbra sem látszanak a belsÕ fogyasztás húzóerejének a jelei.

ElemzÕi vélemények

Árokszállási Zoltán, Erste: A kedvezÕ adat nem jelent támaszt a forintnak. Az erÕsödés akadálya a gazdaságpolitikába vetett alacsony befektetÕi bizalom.

Suppan Gergely, Takarékbank: A külsÕ kereslet lassulása miatt a kivitel dinamikája csökkenhet, ezt a Mercedes ellensúlyozhatja.

OTP elemzÕi központ: a Nokia romló piaci pozíciója az exportértékesítéseiben is látszik. A komáromi gyár tartósan ronthatja az adatokat.

Suppan Gergely, Takarékbank: A külsÕ kereslet lassulása miatt a kivitel dinamikája csökkenhet, ezt a Mercedes ellensúlyozhatja.

OTP elemzÕi központ: a Nokia romló piaci pozíciója az exportértékesítéseiben is látszik. A komáromi gyár tartósan ronthatja az adatokat. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.