BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégsem végleges a német nem? - Katasztrófa szélén az eurózóna

Németországban és az Európai Központi Banknál töredeznek a frontok az eurókötvényekkel szemben.

A lap szerint Angela Merkel kancellár szerdán ugyan bírálta az Európai Bizottság javaslatait a közös kötvények bevezetésére. "Nem tudjuk az euróövezet problémáit az adósságok közössé tételével megoldani" - hangoztatta Merkel. Ám Norbert Barthle, a CDU-CSU frakció költségvetési bizottságának vezetője kijelentette: "nem mondanak kategorikus nemet az eurókötvényekre, mindössze úgy látják, azok bevezetése most nem megfelelő".

Az Európai Központi Bank pedig első ízben nyilatkozott pozitívan a kérdésről. "Bármennyire irreális is az eurókötvények kilátása, az euró világgazdaságban elfoglalt helyére való tekintettel hasznos lehet az intézkedés - vélte Viktor Constancio, az Európai Központi Bank alelnöke.

A mozgás oka a a Die Presse szerint abban keresendő, hogy eddig egyetlen, az adósságválság megfékezésére tett kísérlet sem nyugtatta meg a piacokat. "A helyzet  rendkívül nyugtalanító, napról napra rosszabb lesz" - hangoztatta Olli Rehn, az Európai Bizottság valutabiztosa az Európai Parlamentben. Nagy nyugtalanságot keltett az is, hogy Németországnak problémái vannak a kötények elhelyezésével. Ezzel kapcsolatban a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja csütörtöki számában azt írta, hogy a befektetők elvesztik étvágyukat a német államkötvényekre. Hat milliárd euró helyett alig 3,9  milliárd eurónyi német államkötvényre érkezett ajánlat. Elemzők katasztrófáról beszéltek, ugyanakkor a német szövetségi állam adósságkezelésért felelős ügynökség szóvivője kijelentette, hogy a szerdai árverés eredménye a rendkívül ideges piaci környezetet tükrözi és nem jelent semmiféle refinanszírozási hiányt a szövetségi állam költségvetése tekintetében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.