BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Polgármesterek nélkül még a feles többség sincs meg”

Közel 500 milliárd forint hiányzik ahhoz, hogy az önkormányzatok feladatfinanszírozása hatékony lehessen – hangzott el a legnagyobb önkormányzati szövetségek közös sajtóreggelijén.

Ahogy Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke fogalmazott: a polgármesterek értik, hogy a kormánynak spórolnia kell, de az önkormányzatok olyan kevésből gazdálkodhatnak, hogy több helyen már az alapvető feladatok ellátása van veszélyben.

Ellentétes az európai folyamatokkal az, hogy centralizálnák a települések irányítását – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az új önkormányzati törvény tervezetéről. Semmilyen hatástanulmány nem készült a tervekről – tette hozzá. Szerinte csupán két pont van, amelyben egyet lehet érteni a kormány törekvéseivel. Ezek egyike az egészségügy államosítása, ahol egységes rendszerben lehetne modernizálni. A másik a járások létrehozása; erről Gémesi úgy véli, hogy az ötlet támogatható, de olyan előkészítetlenül, amilyen állapotban most folyik a tervezés, nem megvalósítható.

A közoktatás állami átvételét Gémesi György elutasította, ám ő megfelelő kompromisszumnak tartja azt a Pokorni Zoltán nevéhez fűződő javaslatot, hogy ahol az önkormányzat vállalja az iskolafenntartást, ott vihesse tovább. Schmidt Jenő ennél tovább ment, szerinte nem működőképes az az ötlet, hogy a települések visszabérelhessék az iskoláikat. Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke pedig arról beszélt, hogy ha a felső tagozatokat elviszik a kistelepülésekről, akkor a szülők az első négy évfolyamban sem oda fogják járatni a gyerekeiket.

A szövetségek vezetői bíznak a Parlamentben ülő kormánypárti polgármesterekben, hogy részben felpuhíthatják a kormány javaslatát. Schmidt Jenő, aki maga is Fideszes, bár parlamenten kívüli, kérdésünkre azt mondta: jelezték a parlamenti polgármestereknek, hogy nélkülük a Fidesznek még a feles többsége sincs meg. Egyértelmű azonban, hogy a frakciófegyelem nagyon erős – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.