BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Költségvetési présbe teszi az önkormányzatokat a kormány

A jövőben nem tervezhetik deficittel költségvetésüket a települések és önállóan nem dönthetnek hitelek felvételéről sem - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára újságíróknak csütörtökön, Pécsett.

Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatoknak a jövőben szigorú költségvetési fegyelmet kell gyakorolniuk. „Látni kell, hogy a magas államadóssági szint, Magyarország külső piacoknak való kitettsége, az önkormányzatok adóssági szintje mind azt mutatják, hogy az eladósodottságot valahol meg kell állítani” - mondta.

Az önkormányzatok hitelfelvételét központi, minisztériumi engedélyhez kell kötni az államtitkár szerint. Megjegyezte, hogy a tavalyi államháztartási hiányt 3,8 százalékra tervezték, mégis 4,2 százalék lett az év végére. Ebben jelentős szerepe van annak, hogy „az önkormányzatoknál maradt egy-két elvarratlan szál” - fogalmazott.

Mind a települések hitelfelvételének engedélyhez való kötését, mind deficites költségvetéssel való tervezés megtiltását a még formálódó önkormányzati törvényben fogják szabályozni, ezért részletekről az államtitkár nem tudott nyilatkozni.

Cséfalvay Zoltán azt követően nyilatkozott a sajtó képviselőinek, hogy Magyarország aktuális gazdaságpolitikai kérdései címmel tartott előadást a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán az intézmény hallgatóinak és oktatóinak.

Az államtitkár az eurózóna válságáról, és a várható kilátásokról, valamint Magyarország jelenlegi gazdasági helyzetéről szóló előadásában megjegyezte: a prognózisok szerint az Európai Unióban hazánk lesz a nyolc közül az egyik olyan olyan állam jövőre, amely tartani tudja a három százalék alatti államháztartási hiányt.

Az ország leminősítésével kapcsolatban azt mondta: annak üzenete, hogy a kormánynak tovább kell vinnie mindazokat az átalakításokat, amelyek a Széll Kálmán Tervvel már elkezdődtek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.