BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenki Svájcra vár - Megtámadhatja a piac a jegybankot, ha lép

Valószínűleg nem fog változtatni az 1,20-as euró/frank árfolyamküszöbön a Svájci Nemzeti Bank (SNB) csütörtöki ülésén. A központi bank tisztségviselői a negyedéves kamatdöntésen áttekintik az inflációs és a recessziós kockázatokat is, azonban kiváró állásponton maradhatnak.

Az SNB háromtagú kamatdöntős testülete nulla százalékon hagyhatja az irányadó kamatszintet (3 hónapos Libor) – vélekednek a Bloomberg hírügynökség által megkérdezett közgazdászok.

A központi banknak romló gazdasági kilátásokkal, deflációs kockázatokkal, valamint az európai adósságválsággal is szembe kell néznie.

Ugyan Philipp Hildebrand (az SNB elnöke) azt mondta, hogy kész további intézkedéseket tenni, amennyiben szükséges, az átváltási árfolyam emelése ebben a helyzetben kockázatos lenne – mondta Geoffrey Kendrick, a Nomura európai vezető valutastratégája.

A Bloomberg által megkérdezett 13 közgazdász közül 9 úgy gondolja, hogy holnap nem változtat az SNB az 1,20-as minimális árfolyamküszöbön.

Kendrick szerint a jelenlegi valutapolitika hiteles, hatékony, és nyereséges. Amennyiben emelnék a limitet, miközben az eurózónával kapcsolatban aggodalmak vannak, magas kockázata lenne egy piaci támadásnak – tette hozzá.

Ha megemelnék az árfolyamküszöböt, és a piac áttörné az 1,25-ös szintet, akkor megtámadnák a korábbi árfolyampadlót, az 1,20-ast - magyarázta a közgazdász.

A svájci frank menedékdevizának tekinthető, amely kockázatkerülés közepette erősödik. Az euróval szemben egy év alatt 37 százalékot erősödött, mielőtt az SNB szeptember 6-án bevezette a minimális árfolyamszintet; miután az európai vezetők nem tudták megoldani az adósságválságot.

A frank 1,0075-ös szinten rekordra erősödött az euróval szemben augusztus 9-én, az árfolyamküszöb bevezetése után pedig 1,2 és 1,25 között mozgott.

Jean-Pierre Danthine, az SNB igazgatóságának tagja ugyanakkor november elején úgy fogalmazott, hogy a svájci frank továbbra is erős, és idővel gyengülnie kell. Ha a gazdasági kilátások és a deflációs kockázatok megkövetelik, akkor további intézkedéseket kell tenni – szögezte le.


A svájci fogyasztói árak 0,5 százalékkal csökkentek novemberben éves alapon, amely a legnagyobb esés több mint két éve. Az előző hónapban 0,1 százalékos deflációt mértek. „Egy fecske nem csinál nyarat” – mondta You-Na Park, a Commerzbank AG frankfurti valutastratégája a Bloombergnek. Véleménye szerint az, hogy két hónapja esnek a fogyasztói árak még nem jelent deflációs tartományt.

Elismerte, kétségtelen, hogy ez deflációs kockázat, ugyanakkor az SNB várni fog, hogy további adatok is alátámasszák a csökkenő trendet a fogyasztói árakban.

Reto Huenerwadel, az UBS AG zürichi közgazdásza azt mondta, hogy az SNB csökkenteni fog a növekedési és az inflációs előrejelzésén a holnapi ülésen. Szeptemberben a politikai döntéshozók azt várták, hogy a gazdaság 1,5-2 százalékkal növekedhet ebben az évben.

További monetáris lazítást várunk a központi banktól, azt, hogy 1,25-ös szintre emeljék fel az euró/frank minimális árfolyamot – tette hozzá.

A kamatláb-megállapodások azt mutatják, hogy az SNB 2014-ig nulla százalékon tarthatja a hitelfelvételi költséget. Hosszú-hosszú ideig nem lesz inflációs kockázat, rövidebb távon csökkenhet is az árszint – mondta Ralf Wiedenmann, a Vontobel Alepkezelő vezető közgazdásza. A legjobb, amiit az SNB tehet, hogy kiváró állásponton marad.

A Credit Suisse elemzői is arra számítanak, hogy az SNB nem nyúl az 1,20-as átváltási árfolyamhoz, de a közelmúltban publikált gazdasági adatok tükrében nem lenne meglepő, ha mégis megtennék.

Jövőre a frank gyengülni fog az euróval szemben, ahogy az adósságválság mérséklődik – mondta Alessandro Bee, a Bank Sarasin zürichi közgazdásza. Ennek alapján az árfolyamküszöb elveszíti jelentőségét – vélekedett.

Összességében valószínű, hogy az SNB nulla százalékon fogja tartani a kamatszintet, és nem emeli a minimális árfolyamküszöböt, azonban ha a központi bank előrejelzése jelentős recessziós, illetve deflációs pályát rajzol fel, akkor a jegybank további határozott lépéseket tesz a gazdasági visszaesés, valamint az árcsökkenés megakadályozására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.