BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nomura: Magyarország újra válságba kerül jövőre

Úgy gondoljuk, hogy 2012 a válság éve lesz – kezdi Magyarországról szóló elemzését Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci elemzője. Az elemzőház jövő évi kitekintőjében úgy fogalmaz, a finanszírozás nehézzé válik, recesszió alakul ki, és a leminősítések hatására fizetésimérleg-esemény alakul ki. A Nemzetközi Valutaalap végül visszatér az országba.

A 2010 májusi választásoktól 2011-ig a Fidesz-kormány kísérletet tett egy konzervatív „unortodox” politikára. Véleményünk szerint ez fenntarthatatlan, ennek torzító vonásai vannak, amely egyszeri tételekre alapult. Abban bíztak, hogy a növekedést 3 százalékon, vagy magasabban tartják a jövőben. De recesszió várható jövőre, ezzel együtt a kormány folyamatosan erodálja a pénzügyi stabilitást a külföldi devizában denominált hitelekkel kapcsolatos politikájával – írja Peter Attard Montalto. Hozzátette: a finanszírozás egyre bizonytalanabb, több aukció is sikertelen volt.

A leminősítésekre, a tőkeáttétel csökkentése és tőkekiáramlás indul, valamint meglátásunk szerint 2012 első felében tetőzik az eurózóna válsága. Lehetséges egy fizetésimérleg-esemény, és az IMF-re lehet szüksége a kormánynak. A Nomura elemzője megjegyzi, hogy a kormány azt mondta, megkezdi a tárgyalásokat az IMF-fel.

Ugyanakkor az elemzők úgy látják, hogy a kormánynak jelentős politikai fordulatot kell végrehajtania, ugyanis az IMF-nek feltételrendszere lesz a megállapodáshoz. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy a dolgok most még rosszabbra fordulnak, mielőtt javulhatnának – írja Montalto.

Ez azt jelenti, hogy további költségvetési megszorítás valószínű a jövő évben, hozzájárulva a recesszióhoz, és gyengébb lesz a fizetőeszköz 2012 első felében. Az euró/forint árfolyam 320-as szinten lehet. Ugyanakkor politikai fordulat esetén, így egy védőhálóval a forint 290-re erősödhet 2012 végére.

A Nomura szerint az idei év végén 310 forint lesz az euró, jövő év végére 290, míg 3013-ra 285 forintra csökken a közös európai deviza árfoylama.

Összességében kulcsfontosságú a jelenlegi helyzet megértéséhez, hogy ez a kormány politikájának köszönhető, amelyet az euróövezeti válság erősít fel, de nem az okozza.

A Nomura elemzésében az olvasható, hogy a Monetáris Tanács 50 bázisponttal emelte az irányadó kamatszintet novemberben (6,5 százalékra), válaszul a finanszírozási nehézségekre, valamint a kockázati mutatók növekedésére. Az MNB még kétszer emelheti a kamatot, egyszer decemberben, majd 3012 első negyedévében, így 7,5 százalékra emelkedhet az irányadó kamatszint a negyedév végére.

Ha lesz egy védőháló, akkor a Monetáris Tanács megkezdheti a kamatcsökkentést, és 2012 végére 7 százalékra csökkenhet a ráta. 2013 elejére pedig 6 százalékra ereszkedhet. A magasabb kamat irányába mutatnak azok a kockázatok, amelyek a kockázati kondíciók romlását feltételezik.

Arra számítanak, hogy a válság második periódusa köszönt be. A Nomura elemzői 0,8 százalékos gazdasági visszaesést várnak jövőre Magyarországon. A nettó export várhatóan továbbra is támogató hatást gyakorol a növekedésre, míg a magánszektor beruházásai az összehúzódás irányába mozdulnak. Valószínűleg itt tartós hatást gyakorol a kormány politikája. 2013-ra már 1,4 százalékos GDP-bővülést várnak az elemzők. A fő gond az, hogy a potenciális növekedés a válság előtti 4 százalékos szintről először 2,5 százalékra esett, és most már 1,75 százalék – szögezik le. A költségvetési többlet idén elérheti a GDP 3,7 százalékát, azonban jövőre 4,5 százalékos deficitet prognosztizálnak a szakértők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.