BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keresztapa-módszert alkalmaz a bankokkal az olasz kormány

"Teszek neki egy ajánlatot, amelyet nem tud visszautasítani" – vélhetően a Keresztapa című filmben szereplő híres idézetre gondolt az olasz kormány, amikor a római pénzügyminisztérium kieszelte, hogy szankciókkal sújthatóak azok a bankok, amelyek elutasítják az eladósodott ország államkötvényeit.

A december 30-án kibocsájtott rendelet arra a húsz bankra vonatkozik, amelyek mint elsődleges kereskedők az olasz államkötvények aukcióinál ajánlatot tehetnek. A bankokat a pénzügyminisztérium évente választja ki egy pontrendszer szerint. A jövőben pontcsökkenés veszélye fenyeget abban az esetben, ha valamelyik bank egy aukció során nem tesz ajánlatot a Róma által kibocsátott értékpapírok legalább 4 százalékára.

A Financial Times Deutschland (FTD) szerint az olasz pénzügyminisztérium ilyen módon akarja növelni az értékesítési esélyeit. Az olasz kormány legutóbb csak magas kamatok fizetése ellenében tudott megszabadulni a kötvényeitől, ugyanis a bankok a tíz évre szóló papírokért hét százalékos hozamot követeltek. Ezt a kamatszintet azonban a válsággal küzdő olasz állam tartósan nem tudja kifizetni.

Róma legutóbb abban reménykedett, hogy külön ösztönzővel fokozza a keresletet a papírok iránt. December eleje óta ugyanis az olasz kormány állami garanciákat kínál a banki kötvényekre, hogy megkönnyítse a pénzintézeteknek a refinanszírozást. A garanciákat több mint egy tucat olasz bank vette igénybe. Ám eddig nem teljesült az a remény, ami szerint az így felszabaduló forrásokat államkötvényekbe fektetik. Ráadásul a most kilátásba helyezett szankciók sem biztos, hogy megteszik a hatásukat, hiszen legrosszabb esetben Róma kizárhatja a kötvényvásárlásból a "rosszakat".

De ha egy bank amúgy sem szeretne olasz kötvényeket vásárolni, ez nemigen fogja zavarni. De az olasz bankok vezetői bizonyára veszik majd a papírokat, ha a pénzügyminiszter ezt kéri tőlük, ellenkező esetben "előfordulhat, hogy másnap egy lófejet találnak az ágyukban" – mondta egy elemző a lapnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.