BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb hitelre szorulhat Portugália

Portugália egy második mentőcsomagra szorulhat – állítja a Wall Street Journal. Az amerikai lap szerint amíg ebben az évben még az EU és az IMF részéről juttatott, összesen 78 milliárd eurós hitel még biztosítja az államadósság finanszírozását, jövőre azonban már problémák adódhatnak, hiszen a 2013 szeptemberében lejáró kötvényeket 9 milliárd eurós saját forrásból kellene fedezni.

Mindez távolinak tűnik, ám – emlékeztet a Wall Street Journal – a Nemzetközi Valutaalap úgy ítéli, akárcsak Görögország esetében, Portugáliáról sem lehet látni, az állam mikor tud elfogadható hozamok mellett visszatérni a piacra. A portugál hosszú lejáratú állampapírok hozama még mindig 12 százalék körül mozog, miután két héttel ezelőtt a Standard & Poor’s is befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolta viszsza az országot.
Passos Coelho miniszterelnök a múlt hét végén, Angela Merkellel folytatott tárgyalásai után próbálta eloszlatni az országa finanszírozásával kapcsolatos aggodalmakat, az azonban bizonyosnak tűnik, a korábban elfogadott megszorítások után továbbiakra lesz szükség, hogy az ország teljesíteni tudja a hitelezőkkel kötött megállapodásban foglaltakat.

Ráadásul – hívja fel a figyelmet a Wall Street Journal és a Reuters –, Portugália és Görögország esetében túl pozitív makropályát vázoltak a hitelmegállapodásban. A júniusi szerződéskötés óta Lisszabon kétszer vizsgálta felül növekedési prognózisát. A Citigroup elemzése szerint ráadásul a 3 százalékos recesszióval számoló kormány túl derűlátó. A bank 2012-re 5,8, jövőre 3,7 százalékos visszaeséssel számol, mondván, a külső kereslet gyengülésén túl a belső fogyasztás nem várt ütemben csökken Portugáliában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.