BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csírájában hal el a díszcsomagolásban bemutatott görög program

A görög adóssággal kapcsolatos legutóbbi megállapodás várhatóan már csírájában el fog halni, hiába próbálják azt az EU vezetői díszcsomagban prezentálni – írja az FXPro.

A Financial Times tegnapi cikke szerint, a brüsszeli értekezleten résztvevő pénzügyminisztereket arról tájékoztatták a múlt héten, hogy a görög gazdaság hanyatlása miatt a vártnál sokkal rosszabb az ország adósságdinamikája, és hogy valószínűleg egy újabb csomagra lesz szükség miután kifizették az aktuális (második) 130 milliárd eurós mentőhitelt. Ez az új, sokkal realisztikusabb kép a hellének adóssághelyzetéről megmagyarázza, hogy a németek, hollandok és finnek miért vonakodtak annyira a legutóbbi egyezmény aláírásánál. A megállapodás érvénybe lépéséhez ráadásul előbb meg kell azt szavaztatni az egyre szkeptikusabb nemzeti parlamentekkel, melynek sikeres kimenetele egyáltalán nem garantált.

A pénzügyminisztereknek szánt bizalmas, de kiszivárgott jelentés is leszögezi, hogy az intézmények egyre nagyobb ellenállása miatt Görögország várhatóan képtelen lesz végrehajtani a szükséges strukturális reformokat és pénzpolitikai kiigazításokat. Ugyanakkor az ország bankrendszerének feltőkésítéséhez – a korábban becsült 30 Mrd. helyett – közel 50 Mrd. euróra lesz szükség, a sokat emlegetett privatizálásból pedig jóval kevesebb pénz fog befolyni, és az is csak lassan. Ennél is aggasztóbb azonban, hogy függetlenül attól, hogy az egyes parlamentek elfogadják-e az aktuális mentőcsomagot vagy nem, számos tényező van még, melyek nagyban megnehezítik ennek a folyamatnak a sikeres kimenetelét:

Például: hogyan fog működni a gyakorlatban a görögökre kényszerített speciális letéti számla? Meg tud-e gyorsan egyezni az EU arról, hogy pontosan hogyan is működjön ez a számla? Valójában kit is képvisel az IIF (Nemzetközi Pénzügyi Intézet), mely állítólag a görög magánhitelezők nevében lép fel? Lesz-e elég felvevője az önkéntes adósságcserének? Vagy vonakodnak majd a kötvénytulajdonosok, annak tudatában, hogy amennyiben a felvétel nem elégséges, úgy Görögország érvénybe léptetheti az adósságleírást tartalmazó ún. kollektív záradékot, mely kiváltja a kötvényekre felszámított CDS biztosítást? Hogyan reagálnak majd a magánhitelezők arra, hogy az EKB semmit sem hajlandó leírni a tulajdonában lévő görög adósságból?

Igencsak meglepő lenne, ha az EU egyöntetű válaszokat találna ezekre a kérdésekre, még a görögök március 20-án esedékes kötvénytörlesztése előtt. Továbbra is megvan rá minden esély, hogy ez a megállapodás már hamarosan erejét veszíti és az események sodrában odavész. Ha ez tényleg bekövetkezik, akkor az EU – a lejáró kötvények kifizetésére – valószínűleg egy áthidaló hitelt ad Görögországnak, mellyel az ország kihúzhatja a következő választásokig. Sajnos azonban Görögországban is igaz, hogy az idő pénz, és idővel a napok egyre költségesebbek lesznek.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.