BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közelebb a görög csőd - Berlin és társai egyre türelmetlenebbek

"Keményvonalas" euróövezeti kormányilletékesek az újabb görög segélycsomag helyett most már inkább hagynák csődbe menni Görögországot - írta szerdán a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap felidézi, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurogroup jövő hétfőre halasztotta a görög segélycsomag megvitatására eredetileg szerdára összehívott tanácskozását, és ezt Jean-Claude Juncker, az Eurogroup elnöke azzal indokolta, hogy Görögország nem teljesítette a második EU/IMF-segélycsomag folyósításának előfeltételeit.

A Financial Timesnak azonban "magas beosztású európai illetékesek" elmondták: az euróövezeti pénzügyminisztériumok vezető tisztviselőiből álló euró-munkacsoport előző napi ülését "egyre szélesedő megosztottság" jellemezte abban a kérdésben, hogy Görögországnak egyáltalán szabad-e bizalmat szavazni egy újabb segélycsomaggal. A késés a lap szerint növeli annak kockázatát, hogy Görögország már a jövő hónapban törlesztésképtelenné válik, tekintettel arra, hogy lejár egy 14,5 milliárd eurós kötvényadósság.

Az euróövezeti kormányok egy csoportja azonban - különösen azok az országok, amelyek még megőrizték lehető legjobb, "AAA" hitelminősítői adósosztályzatukat - "már nem hisznek abban", hogy Görögország valaha is teljesíteni fogja az alku alapján ráháruló kötelezettségeket - áll a Financial Times írásában. A lap szerint "keményvonalas német, holland és finn illetékesek" most már egyre inkább azt szorgalmazzák, hogy engedjék Görögországot csődbe menni. A Financial Times idéz egy magas beosztású euróövezeti illetékest, aki szerint "mind közelebb van a (görög) törlesztésképtelenség ... Németország, Finnország és Hollandia kezdi elveszteni türelmét".


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.