BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árfolyamgát önkormányzatoknak

Az önkormányzatoknak is létrehozott egy árfolyamgátas konstrukciót az OTP Bank. A hitelintézet úgy véli, a megoldást csak a rövid távon valóban nehéz helyzetben lévő települések veszik majd igénybe, a többségnek ugyanis nem okoz gondot a törlesztés.

A rövid távon fizetési nehézségekkel küzdő önkormányzatok juthatnak némi haladékhoz az OTP Bank új árfolyamrögzítéses konstrukciójával. A lehetőséggel azok a települések élhetnek, amelyek az OTP ügyfelei, svájcifrank-alapú kötvényeket bocsátottak ki, és már megkezdték a hitel visszafizetését – mondta a hitelintézet sajtótájékoztatóján Kovács Pál ügyvezető igazgató. Az árfolyamrögzítés 2014 végéig vehető igénybe, ez idő alatt 200 forintos svájcifrank-árfolyam mellett kell törleszteni a tartozást.

A kedvezmény azonban nem jár ingyen: a piaci és a kedvezményes árfolyamon számolt törlesztőrészlet különbsége ugyanis egy másik számlán gyűlik, amelynek kamata háromhavi bankközi kamat (Bubor) plusz 1,5 százalék lesz, emellett a programba jelentkező önkormányzatoknak az eredeti svájcifrank-kölcsöne is drágul majd, a bank ugyanis 0,5 százalékponttal emeli majd a kötvény kamatát. Ilyen feltételek mellett a kedvezményt csak olyan önkormányzatoknak éri meg igénybe venni, amelyek valóban nehéz helyzetben vannak – vélekednek az OTP-nél. A települések ezzel a könnyítéssel némi haladékot kapnak, az adósságukból azonban nem enged el a bank egyetlen forintot sem.

Az OTP-nél is úgy látják, az önkormányzatok pénzügyi helyzete folyamatosan romlik. „A szektor 500 milliárd forintnyi devizakötvényt bocsátott ki 2006-tól, a csúcs 2007–08-ban volt” – magyarázta Wolf László vezérigazgató-helyettes. A kötvények lejárata 2010–11-ben kezdődött, 2013-ban 90 milliárd forintnyi lesz a szektor megújítandó adóssága, és mivel jellemzően 15–20 éves futamidejű konstrukciókról van szó, így még hosszú időn át terhet jelentenek az önkormányzatok számára. A településeket is rosszul érintette az alpesi fizetőeszköz árfolyamának erősödése, „fontos azonban megjegyezni, hogy a svájci frank kamata csökkent, és ez részben ellensúlyozta az adósságszolgálat növekedését” – emelte ki Wolf.

Mindennek eredőjeként a 2011 végén nyilvántartott 413 milliárd forintnyi svájcifrank-alapú önkormányzati adósságon mindössze 11-12 milliárdnyi többletteher keletkezett, ez a szektor 2012-es bevételének mindössze a 0,4 százaléka. Az OTP szerint épp ezért a forint gyengülése miatt jelentkező többletteher az önkormányzatok többségének nem okoz komoly problémát. Az OTP önkormányzati hitelportfóliója is jónak mondható, a 98 milliárd forintnyi svájcifrank-alapú kötvényállománynak mindössze a 2-3 százaléka számít nem teljesítőnek.

Az önkormányzatok banki finanszírozása is visszaesett az elmúlt időszakban, ennek az OTP szerint jogszabályi okai is vannak. Az önkormányzatokról szóló új törvények alapján nem teljesen világos még az önkormányzatok pénzügyi helyzetének, bevételeinek alakulása, ez a bankokat is óvatosságra készteti. Wolf hangsúlyozta, az OTP továbbra is szeretné finanszírozni az önkormányzatokat, és az év második felében már bekövetkezhet némi élénkülés a finanszírozásban. Az OTP piaci részesedése az önkormányzati hitelpiacon egyébként sokat zsugorodott az elmúlt években, 2005-ben még a vezető hazai hitelintézet finanszírozta a szektor 50 százalékát, 2011 végére az arány 30 százalékosra esett, a svájcifrank-alapú kötvényeknél pedig még alacsonyabb a részesedésük, nem éri el a 20 százalékot.

Világgazdaság - Herman Bernadett-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.