BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína: Nem hagyjuk, hogy büntető vámmal sújtson az USA

Csen Te-mink kínai kereskedelmi miniszter erőteljesen bírálta azt az amerikai képviselőház által jóváhagyott törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az amerikai kormánynak, hogy védővámmal sújtsa a Kínából és Vietnamból érkező szubvencionált termékeket.

A miniszter szerint Kína nem fogja a valutája értékét azért kiigazítani, hogy kompenzálja azt, hogy Washington nem képes megbirkózni saját kereskedelmi deficitjével. Csen szerint a törvényjavaslat egészen 2006-ig visszamenőleges hatályú, ez pedig minden más országban megengedhetetlen lenne. A tárcavezető a China Daily szerint kijelentette, hogy a törvényjavaslat ellentmond mind a WTO szabályainak, mind az amerikai törvényeknek.

A miniszter arra utalt, hogy egy amerikai fellebbviteli bíróság tavaly decemberben úgy határozott, hogy az amerikai kormány nem vethet ki védővámokat olyan termékekbe, amelyeknek származási országa nem tekinthető piacgazdaságnak. A jogszabály most az elnök aláírására vár, miközben Peking hangsúlyozza, hogy minden platformon megvédi kereskedelmi gyakorlatát és kész a tárgyalásokra az amerikai féllel. A kínai kormány állítása szerint nem nyújt a nemzetközi szabályokkal ellentétes támogatást saját termelőinek. Csen nyilatkozatában azt is megjegyezte, hogy az amerikai állam 2008 óta számos támogatást nyújt a hazai cégeknek, Kína mégsem indított eljárást ezek ügyében.

2006 óta az amerikai állam összesen 5 milliárd dollárnyi védővámmal sújtott számtalan Kínából importált terméket az abroncsoktól az acélon át a papírig. Kína volt WTO-nagykövete úgy látja, országának mindenképpen fellebbezést kell benyújtania az ügyben a Világkereskedelmi Szervezethez, amennyiben Barack Obama aláírja a jogszabályt.

A terv megítélése az Egyesült Államokban sem egyértelmű; Ann Lee, a New York-i Egyetem professzora, a Demos Intézet egyik vezetője úgy látja: bár nem szokatlan, hogy az amerikai politikusok Kínát hibáztatják, meglepő, hogy mindezt olyan lépésekkel párosítják, amelyet ártanak majd az amerikai gazdaságnak. Huang Jukon, a Carnegie Endowment for International Peace vezető tisztségviselője hozzáteszi, hogy téves az amerikai feltételezés, miszerint az utóbbi öt évben a kínai import erősödése az állások számának jelentős csökkenéséhez vezetett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.