BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Parragh: szabotázs kíséri a munkát

Folyamatos visszarendeződési törekvés, szabotázs kíséri a szakképzési rendszer átalakítását – mondta Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évadnyitóján.

A parlament elé jó javaslatok kerülnek, de az utolsó pillanatokban ezek felpuhulnak – fogalmazott Parragh. Pedig szeptember 1-jéig, az új tanév kezdetéig pedig el kell készíteni a végrehajtási terveket, különben megint elvesztegettünk egy évet.

Az állam százmilliárdos nagyságrendben költ a felnőttképzésre, de hiányzik az akkreditáció és az ellenőrzés, ezért a gazdasági racionalitásokkal nem áll összhangban. A felsőoktatás tévképzetben élt, azt hitték, hogy elég elkérni a pénzt az államtól, anélkül, hogy tettek volna valamit, hogy megfeleljenek az állam elvárásainak. Az iparnak is részt kellene vennie a felsőoktatásban.

2012-ben meg kell találni a kiegyezést azokkal az üzleti körökkel, amelyeket a kormány megsértett. Végig kell vinni a strukturális átalakításokat, bővíteni a foglalkoztatást, és beindítani a növekedést – mondta Parragh.

Mondhatunk ötszázmilliárdos programokat, a gazdaság szintjén ezek nem érzékelhetőek, nagyon nehéz a gazdaság helyzete. Probléma és veszélyes a helyi adók kivetésének növekedése, a struktúra átalakítása helyett ugyanis ez csakis a finanszírozásról szól. Ráadásul az egyes vidéki régiók fejlesztése nincs összehangolva országos szinten.

A kormányprogramot végre kell hajtani, minden feszültség ellenére is. Gyönyörű programokat lehet írni, de ez semmit nem ér, ha nem váltják át gyakorlati cselekvésre – fejezte be beszédét Parragh.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.