BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF-fel való megállapodásra különösen érzékenyen reagálnak a befektetők

Az Erste Bank közgazdászai úgy látják, hogy nagyon hírvezérelt a piac, és az IMF-fel való megállapodásra különösen érzékenyen reagálnak a befektető. A forintról azt írják, hogy mélypontok folyamatosan egyre magasabban vannak a grafikonon, ez pedig gyengülő trendre utal.

„A forint árfolyama pénteken viszonylag stabil maradt a szerda-csütörtöki gyengülést követően, ma pedig inkább az erősödés felé mutatnak a folyamatok. Az EUR/HUF kurzus a 294-es szint alá került. Ahogyan már pénteken is írtuk, az, hogy múlt héten a gyengülés nem volt túlzott mértékű, és hét végére némi erősödést lehetett megfigyelni, reményt adhat, hogy nem fog további jelentős gyengülés bekövetkezni. Hosszabb távon azonban nem lennénk ebben ennyire biztosak, különösen IMF megállapodás nélkül. Látszik, hogy nagyon hírvezérelt a piac, és az IMF-fel való megállapodásra különösen érzékenyen reagálnak a befektetők. Egyébként az sem éppen megnyugtató, hogy a mélypontok folyamatosan egyre magasabban vannak a grafikonon, gyengülő trendre utalva. Ma viszont inkább erősödés várható, elnézve a jelenlegi hangulatot (ebben a reggeli, kiváló magyar beszerzési menedzser index adat is besegített)” – vélekedett Nyeste Orsolya és Árokszállási Zoltán.

Hazai piacok:

A csütörtöki gyengülés után nyugodt volt a pénteki kereskedés a forint piacán. A zárás a 295-ös szint alatt történt. A ma reggeli nyitásban a relatíve kedvező nemzetközi hangulat támasztja a forintot, 293 körül tartózkodik az EURHUF.

Az állampapírok másodlagos piacán a hét utolsó napján további kisebb hozamemelkedés következett be. A héten leginkább a kötvényaukciók lehetnek a piaci figyelem középpontjában.

Nemzetközi helyzetkép:

Devizák: Csekély dollárgyengülést láthattunk pénteken, az 1,33-as nyitást követően 1,334-ig emelkedett az EUR/USD árfolyama. Az irány továbbra is felfelé mutat, a következő ellenállás az 1,349-es korábbi lokális maximumnál látható.

USA, Európa: Jól sikerült az első negyedév a tengerentúli piacokon, rég zártak ilyen erős három hónapot az USA piacai. A pénteki kereskedés vegyesen alakult, de többségében optimizmus jellemezte a vezető indexeket (Dow 0,5 százalék, Nasdaq -0,12 százalék, S&P500 0,37 százalék). A makroadatok vegyesen alakultak, a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe az előzetes várakozásokkal szemben (74,5) jobb lett (76,2). Ezzel szemben a Chichago-i beszerzési menedzser index márciusi értéke a várt 63 helyett 62,2-re csökkent az egy hónappal korábbi 64-ről. Koppenhágában megállapodtak az eurózóna pénzügyminiszterei az európai mentőalapok kibővítésében. Az uniós tűzfalat 800 milliárd euróra bővítenék, amely megfelel a korábbi várakozásoknak. Ma ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index adatokat publikálnak az USA-ban.

Olaj, arany: A csütörtöki esés után pénteken stagnált a kőolaj árfolyama. A 103,7 dolláros szint alatt kereskedtek a nyersanyaggal, rövidtávon folytatódhat a gyengülés a 100 dolláros lélektani szintig.

Az arany árfolyama egy szűk sávban (1.660-1.670 dollár között) mozgott pénteken. A reggeli órákban sem volt túl izgalmas a kereskedés, enyhe csökkenésre számítunk a nap további részében.

Távol-Kelet: Vegyesen alakult a kereskedés a távol-keleti piacokon, a kínai tőzsdék közül a Shaghai négy napig zárva tart (Nikkei -0,05 százalék, Hang Seng -0,76 százalék). Japánban a Tankan feldolgozóipari index a várakozásoknál gyengébben alakult, az index továbbra is -4-en stagnált. A kínai HSBC beszerzési menedzser index tovább csökkent, márciusban 49,6-ról 48,3-ra süllyedt a mutató.

Határidős piacok: Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Heti kitekintő:

Az USÁ-ban ma márciusi ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index adatokra figyelhetnek a befektetők, szerdán pedig az ISM szolgáltató-szektor beszerzési menedzser index számai esedékesek. A piaci várakozás a statisztikákra 53 illetve 56,9 pont. Kedden érdemes lehet figyelni a legutóbbi Fed ülés jegyzőkönyvének közzétételére. Szerdán és pénteken a munkapiaci adatok lesznek a befektetői figyelem középpontjában. Szerdán az ADP foglalkoztatottsági jelentés szokás szerint mintegy előfutára lesz a pénteken esedékes átfogó munkapiaci adatoknak. A legfrissebb piaci konszenzus szerint a mezőgazdasági szektoron kívül foglalkoztatottak száma (non farm payroll) 200 ezer fővel nőhetett az USA-ban márciusban a februári 227 ezer fő után. A munkanélküliségi ráta pedig 8,3 százalékon stagnálhatott. Pénteken egyébként a tőzsdék az USÁ-ban már zárva lesznek, ugyanakkor a bankok nyitva tartanak.

Az eurózónában az Európai Központi Bank a szokásostól eltérően nem csütörtökön, hanem szerdán tartja kamat-meghatározó ülését. Az irányadó ráta valószínűleg továbbra is a jelenlegi 1 százalékos szinten marad. Mivel a rövid távú inflációs kilátások az Euróövezetben is romlottak, később sem várunk kamatcsökkentést. Szükség esetén viszont az ECB vélhetően továbbra is hajlandó lesz extra likviditást biztosítani, hogy a térség számára irányadó 3 hónapos Euribor kamatláb tartósan alacsony szinten maradjon. A legtöbb nyugat európai tőzsde egyébként szintén zárva lesz pénteken.

Magyarországon csütörtök délután publikálják a márciusi előzetes államháztartási statisztikákat, pénteken reggel pedig az előzetes februári külkereskedelmi statisztikákat, illetve az előzetes februári ipari termelés adatokat ismerhetjük meg. Az éves szintű igazított ipari termelési index feltehetően kisebb visszaesést fog mutatni.

A külkereskedelmi mérleg többlete - bár kissé alacsonyabb lehetett a tavaly februárinál - a visszafogott importbővülés miatt továbbra is számottevő nagyságú maradhatott: 700 millió eurót meghaladó egyhavi többletet várunk.

A makroadatok mellett továbbra is kíváncsian várja a piac, lesz-e bármilyen előrelépés az IMF-el való tárgyalások megkezdése ügyében, Fellegi Tamás főtárgyaló ugyanis a héten ismét Washingtonba utazik. Lapinformációk szerint, ha a kormány lezárja az Unióval a vitás kérdéseket, akkor három héten belül megszülethet a megállapodás a hitelkeretről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.