BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Márciusra meglett az éves hiányterv kilenctizede

Az államháztartás központi alrendszere márciusban 230,9 milliárd forintos hiányt könyvelt el, az év eleje óta pedig 517,5 milliárd forintra, az éves előirányzat 89,8 százalékára hízott a deficit – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményéből.

 Az NGM által számolt korrekciókkal ez az arány 61,9 százalék. A „korrekciós tételeket” – a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó 459 milliárd forintot, az ágazati különadókat, az áfavisszatérítéseket, a megyei önkormányzatok és a MÁV adósságainak átvállalását, az MBF „extra” tőkeemelését és a Mol részvényeinek megvásárlását – figyelembe véve 2011 első három hónapjában a hiány 742,1 milliárd forint volt (lett volna), a „korrigált” 1734,4 milliárd forintos éves deficit 43 százaléka. Az NGM március végi közleménye szerinti a – fentiektől részben különböző – „egyszeri tételekkel” számolt éves hiány csupán 683 milliárd forint volt.

Banai Péter Benő, a tárca helyettes államtitkára a múlt havi adatismertetéskor egy kérdésre válaszolva azt mondta, a kormányzat úgy számol: nagyjából év közepére meglehet az éves hiány száz százaléka, de utána tartani tudják a célt, így meglehet az év végi 100 százalék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.