BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt a hitelminősítő - Esik a forint

A legnagyobb európai hitelminősítő ügynökség továbbra is negatív kilátást tart érvényben Magyarország adósminősítésének margóján. A Fitch szerint az, hogy kezdődhetnek a hiteltárgyalások, nem változtatja meg a kilátást.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy kezdődhetnek a hiteltárgyalások Magyarországgal, ami pozitív fejlemény– írja elemzésében a Fitch Ratings. Mindazonáltal a pénzügyi támogatás folyamata bizonytalan, a hír pedig nem oszlatja el az országgal szembeni hosszútavú aggodalmakat.

Magyarország hitelminősítését tovább ronthatja a Fitch, ha nem születik megállapodás, vagy a vártnál nagyobb lesz a gazdaság visszaesése, illetve a kormányzat elkötelezettsége csökken a fiskális konszolidáció iránt. A Fitch azt is hangsúlyozta, hogy leminősítéshez vezethet az unortodox intézkedések destabilizációs hatása is.

Ha időben létrejön a hitelmegállapodás, akkor az alacsonyabb költségvetési és külső finanszírozási kockázatokhoz vezet. Ez kedvező lenne Magyarország számára, és mérsékelné a leminősítés egy potenciális forrását – mutatnak rá a Fitch szakértői. A megegyezés összhangban lenne az alapszcenáriónkkal, miszerint a magyar kormány elismeri ennek előnyeit - írják.

Az Európai Bizottság nem folytatja a jogi eljárást a központi bank függetlensége kapcsán, de az Európai Bíróság elé visznek másik két ügyet (az adatvédelmi biztosét valamint a bírák nyugdíjazását). Tekintettel arra, hogy Magyarország és az Európai Unió között már több hónapja vita folyik, és a magyar kormányzat többször is kifejezte, hogy nem hajlandó engedni kulcsfontosságú kérdésekben, fennáll a hosszadalmas és zökkenőkkel teli tárgyalások kockázata.

A hosszú távú aggodalmak között említik azokat a kockázatokat, amelyekért Magyarországot „bóvli” kategóriába sorolták. Emlékezetes, a Fitch is megvonta januárban hazánk befektetésre ajánlott adósminősítését, a három nagy hitelminősítő közül a legutolsóként. A kockázatok között említik, hogy Magyarország minősítésére jelentős hatással van az eurózóna gazdasága és az euróövezeti bankok is, valamint a magas állam- és magánadósság, a politikai kiszámíthatatlanság, és a lehetséges költségvetési elcsúszás.

A hitelminősítő elemzésében emlékeztet az Európai Bizottság tegnapi közleményére, miszerint Magyarország megtette a szükséges lépéseket és kötelezettségvállalásokat ahhoz, hogy elkezdődjenek a tárgyalások. A Fitch azt írja, a magyar kormányzat elkötelezte magát, hogy eleget tegyen az EU jogrendszerének a központi bank függetlenségét illetően, és a tárgyalások tovább folytatódnak más vitatott területeken (például az igazságszolgáltatás függetlensége kapcsán). Ezek késleltették a pénzügyi támogatásról szóló tárgyalások megkezdését, amelyet Magyarország kért az EU-tól és az IMF-től novemberben.

A Fitch hangsúlyozta, hogy az adósminősítés pozitív változásához a kormányzatnak kézzelfogható előrelépéseket kell tennie a költségvetési és strukturális reformcélok kapcsán, valamint a politikai kiszámíthatóságot épít ki. Azt is látni kell, hogy a külső finanszírozási feltételek javulására és a fenntartható gazdasági növekedés visszatérésére is szükség van – írja a Fitch.

A hitelminősítő ügynökség közleménye után a forint esésnek indult: 287 körüli szintekről 288,5 közelébe gyengült a hazai deviza az euró ellenében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.