BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NAV-akció: egy hónap alatt tizenhárom külföldi rendszámos adóelkerülő

Ellenőrzés: Összesen tizenhá­rom külföldi rendszámos adóelkerülő, ebből két ügy már ha­tározattal lezárva – ez az első havi mérlege a külhoni azonosítóval közlekedő autók országos NAV-ellenőrzésének.

Az adóha­tóság március elején indított akciót, melynek lé­nyege, hogy a vám- és pénzügyőrök a napi munkájuk – például a teherautók szállítmányának ellenőrzése – mellett a külföldi rendszámú autókat is kiveszik forgalomból, és megvizsgálják, jogosan használják-e az azonosítójukat.

Akkor a NAV azt a tájékoztatást adta, hogy legkevesebb egy hónap kell, míg értékelni lehet az eredményeket. Ez letelt, az adatok szerint a lefüleltek több mint fele a szlovák rendszámot választotta. Ellenük még nincs határozat, német és svájci rendszámra viszont már igen: egy-egy.

Bár a NAV nem részletezte megyénként az adatokat, az Észak-magyarországi Régiós Főigazgatóságuk hétvégi közleményéből kiderül, hogy ők járnak élen a rendszámvadászatban. Saját közlésük szerint kilenc eljárást indítottak, ebből egy esetben hoztak határozatot 200 ezer forintos szankcióról, vagyis az ország többi régiójára összesen jut négy további ügy.

Az adóhatóság közléséből ki­derül, hogy a tavaly nyártól tavaly év végéig érvényes kedvezményes, „felezett regadós” autóhonosíttatási lehetőséggel 2009 alkalommal éltek. A NAV közlése szerint az ed­digi adatokból nem lehet ­objektíven megállapítani, sikeres-e az e­gyébként folytatódó rendszámvadász akció, ehhez minimum fél év kell, ráadásul a preventív hatást még akkor sem lehet becsülni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.