BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Róma lazított a hiánycélon

Az eddigi célhoz képest egy évvel kitolva, 2014-re irányozta elő az egyensúlyközeli államháztartás elérését az olasz kormány.

A kabinet tegnapi ülésén elfogadott hároméves stratégiai dokumentum ugyanis a jövő évre 0,5 százalékos hiánycélt határozott meg az eddigi 0,1 százalékos, egyensúlyközeli deficitcél helyett, amire még az előző, Silvio Berlusconi vezette kormány tett ígéretet.

A jövő évi hiánycél emelését a romló GDP-adatokkal magyarázza a kormány. A deficitcél módosítása mellett ugyanis a GDP-előrejelzését is rontotta a november óta kormányzó, Mario Monti vezette szakértői kabinet. Eszerint idén a gazdaság 1,2 százalékkal eshet vissza a decemberben elfogadott 0,4 százalékos csökkenési előrejelzéssel szemben. Az adat rontását a deficit csökkentése érdekében elfogadott megszorító intézkedések okozták.
A hiánycél lazításáról szóló bejelentés hatására a tízéves olasz állampapírok hozama hat bázisponttal 5,53 százalékra emelkedett, így az utóbbi négy napban már harmadszor nőtt a kötvények után fizetett kamat értéke. Az eurózóna másik jelentős, az adósságválság átterjedésével fenyegetett tagországa, Spanyolország esetében a kötvényhozamok jelentős megugrását eredményezte az utóbbi hetekben az, hogy a madridi kabinet az idei hiánycéljának lazítását kérte az Európai Bizottságtól. A tízéves spanyol kötvények hozama éppen a héten lépte át a kritikus szintnek tartott hat százalékot.

Szakértők szerint az olasz hozamok esetében várhatóan nem kell a spanyolhoz hasonló mértékű hozamemelkedésre számítani, miután az ibériai ország hiányának mértéke jóval magasabb az olaszhoz képest. Míg Spanyolországnak azért kell hatalmas erőfeszítéseket tennie, hogy idén teljesíteni tudja a Brüsszel által az eredeti 4,4 százalékról 5,3 százalékra lazított hiánycélt, addig az olasz deficit mértéke az egyik legalacsonyabb az eurózónában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.